Contacteer ons op +32 479 99 36 32 of info@aplusquality.be

Voedselfraude plan opstellen en implementeren

Sinds het paardenvleesschandaal (Engels: horsegate) uit 2013 waarbij een paard in de voedselketen ergens op mysterieuze wijze getransformeerd was in een rund, heeft de volledige voedselketen de mond vol van food fraud, of voedselfraude in het Nederlands.

Dit is natuurlijk ook het GFSI (Global Food Safety Initiative) niet ontgaan. Dit is de instantie die dicteert wat er in een goede voedselveiligheidsstandaard zoals BRC, IFS en FSSC 22000 moet staan. Et voilà, je hebt de reden waarom er bij de laatste versiewijzigingen een hoofdstuk over voedselfraude bij kwam.

Wat moet ik als voedingsbedrijf doen?

Er wordt van je verwacht dat je de risico’s omtrent jouw grondstoffen en producten in kaart brengt vanuit het standpunt van een fraudeur. Het resultaat van deze oefening is dus het onderscheiden van hoog en laag risico grondstoffen. Heb je hoog risico grondstoffen, dan dien je acties te ondernemen om de nodige garanties te kunnen krijgen. Dit is dan je zogenaamde food fraud plan.

Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe kan je nu deze risico inschatting maken op een efficiënte, maar ook onderbouwde manier?

Ik heb een methodiek ontwikkeld die je door een dergelijke VACCP studie (Vulnerability Assessment Critical Control Points) loodst. Ik leer je waar je de nodige inputs kan krijgen, en hoe je deze risico analyse tot een auditeerbaar geheel vormt. Een studie die werkbaar resultaat oplevert, ook voor je aankoopdienst.

Het ergste wat je kan meemaken is dat je een product recall zou moeten uitvoeren omdat met 1 van jouw grondstoffen gefraudeerd werd. Te vermijden dus!

Coaching voedselfraude plan