Contacteer ons op +32 479 99 36 32 of info@aplusquality.be

Wettelijke eisen van verpakkingsmaterialen voeding

Er veranderde de laatste jaren heel wat op vlak van food contact materials.

Voor alle duidelijkheid: food contact materials omvatten niet alleen de verpakkingsmaterialen voor voeding, maar ook alle contactoppervlaktes in je bedrijf die mogelijk met levensmiddelen in contact komen. Denk aan rubberen dichtingen, ertalon snijplanken, plastic emmers, etc.

Er is wetgeving op Europees vlak, en er is nationale wetgeving. En daar begint de moeilijkheid al. Naast de horizontale EU wetgeving, lees: de wetgeving die van toepassing is ongeacht het type materiaal, is er slechts zeer beperkte verticale wetgeving in de EU. Naast plastics en keramiek ben je al zo goed als rond. Wat dus met karton, papier, rubber, etc? Daar tonen de EU lidstaten zich van hun sterkste kant, en zien we nationale bepalingen opduiken allerhande. Gevolg: een kluwen.

Welke EU wetteksten zijn van tel?

Concreet: de horizontale Europese Verordening (EG) 1935/2004, met als “addendum” de Europese Verordening (EG) 2023/2006, waarin de GMP’s worden vastgelegd, zetten de algemene bepalingen uit, zoals o.a. de vereiste om een Verklaring van Overeenstemming (in het Engels: Declaration of Compliance, ofte DoC) in je bezit te hebben als je food contact materials gebruikt, alsook de verplichte tracering van je contactmaterialen.

De belangrijkste verticale wetgeving is de Europese Verordening (EG) 10/2011 voor materialen gemaakt van plastic. Het is deze wetgeving die bepaalt hoe en welke migratietesten dienen uitgevoerd te worden door producenten van de desbetreffende materialen.

Food contact compliance met 1 document

Deze laatste wetgeving is moeilijk te lezen als leek. Zelfs voor bedrijven uit de sector is dit een lastig karwei. Het gevolg is dan ook dat elke producent zijn eigen type DoC opstelt, en dat je als gebruiker niet meer weet hoe je deze documenten moet lezen en interpreteren.

Ik kan je hierbij helpen. Ik heb ondertussen verschillende bedrijven uit de packaging wereld (plastic producenten, drukkerijen, karton verwerkers, etc.) geholpen met het opstellen van hun DoC, en hen wegwijs gemaakt in de wereld van voedselveiligheid.

MOSH en MOAH

Dat dit geen eindig verhaal is, is zeker. Getuige hiervan de meer recente discussies rond minerale oliën MOSH en MOAH. Er is nog geen Europese wetgeving, maar toch willen jouw klanten garanties dat deze stoffen niet migreren naar de voeding. Hoe doe je dit? Niet zo een makkelijke vraag om te beantwoorden, maar er zijn reddingsboeien.

Wil jij dus bijleren op vlak van verpakkingsmaterialen en machine-contactmaterialen? Zowel als producent van deze materialen, als groothandelaar, maar ook als levensmiddelen producent kan je bij mij terecht.

Leer alles over contactmaterialen voor voeding