Contacteer ons op +32 479 99 36 32 of info@aplusquality.be
  • Home >
  • Blog >
  • Eindelijk onaangekondigde Autocontrole audits

Eindelijk onaangekondigde Autocontrole audits

16/03/2020 13:33 door Alexander Platteeuw | Categorieën: Voedselveiligheid, Audit, FAVV

We hebben er lang, zeer lang moeten op wachten, maar de kogel is door de kerk: het Autocontrole systeem (ACS) van het FAVV biedt nu ook de mogelijkheid om deze audits onaangekondigd te ondergaan. Al is de timing misschien wel bijzonder jammer, in tijden van weren van externen in bedrijven.

Maar goed, dat laatste is van voorbijgaande aard (hoop ik toch).

FAVV controleur op de stoep

Het gaat hem voor alle duidelijkheid over de Autocontrole audits, en niet de “gewone” inspecties van het FAVV. M.a.w. de audits die jaarlijks, en op vraag van de bedrijven, uitgevoerd worden door het FAVV of door het OCI (certificatie instelling) van jouw keuze, en die resulteren in een vermindering van je jaarlijkse bijdrage én een verlaagd aantal inspecties. Als de audit positief verloopt wel te verstaan.

Over die bijdragen gesproken: dit zijn ze voor 2019. Toch wel een fors bedrag van zodra je met een 10-tal medewerkers opereert.

Gecombineerd met BRC of IFS

Pas op: niet alleen de jaarlijkse audits kunnen onaangekondigd gebeuren, ook zijn er nu de zogenaamde UFA (unannounced follow up audits), die je OCI bij minstens 10% van diens klanten moet uitvoeren. Dit zijn dus bezoeken bovenop wat we al kennen. Een UFU kan, al naargelang de noden, zich beperken tot het documentair gedeelte of het implementatie gedeelte.

Het wordt afwachten hoe dit allemaal praktisch in zijn werk zal gaan. Een deel van deze audits moet namelijk at random bepaald worden.

Zeker positief is wel dat de ACS audits vanaf nu gecombineerd kunnen worden met een onaangekondigde BRC, IFS of FSSC 22000 audit. Gedaan dus met de overbodige ACS audits 2 maanden na de BRC audit.

Wil je meer weten over deze audits, of wil je jouw Autocontrole systeem laten doorlichten voorafgaand aan een audit? Consulteer dan deze pagina of contacteer me.

Hier de link naar de recente publicatie van het FAVV zelf.

Vond u dit artikel interessant?

Vul uw e-mailadres in en krijg mijn artikels in uw mailbox.

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.