FAVV meldingslimieten versie 13 verduidelijkt 10/06/2018 09:20 door Alexander Platteeuw | Categorieën: Voedselveiligheid, Crisis, FAVV
Het FAVV heeft een nieuwe versie van de Meldingsplicht & meldingslimieten gepubliceerd, versie 13 ondertussen al. Om je 42 bladzijden doorploeterwerk te besparen, wil ik je hieronder de aanpassing kort samenvatten. Wat is dus nieuw?
Water.
Jawel. Zoals je weet bestaan er wettelijke normen voor water bestemd om gebruikt te worden bij de fabricatie van levensmiddelen, alsook om water als dusdanig op de markt te brengen.
In het document in kwestie stelt het FAVV dat, wanneer er een microbiologische “minimumvereiste” bestaat voor een parameter in water (zoals bijvoorbeeld voor E. coli), deze geldt als een voedselveiligheidscriterium, wat dus impliceert dat, bij overschrijding, er gemeld moet worden (als de producten zich op de markt bevinden). Voor parameters die als “indicatorparameter” benoemd zijn (zoals bijvoorbeeld Coliformen), moet je deze beschouwen als proceshygiënecriterium, en daarvoor dient eerst een risico analyse uitgevoerd te worden.
Hierbij alvast de link naar de publicatie.
Vergeet niet dat dit document een integraal onderdeel van je recall procedure moet zijn. Naast microbiologische, worden ook chemische parameters besproken waarvoor de meldingsplicht geldt. En dit niet enkel voor levensmiddelen, maar ook voor feed en de primaire sector (dierlijk en plantaardig).
Niet duidelijk? Laat het me weten. Ik help je graag verder.
Reacties op dit artikel
Beste,
Gepost op 16 juni 2018 door Sannie HuygheBedankt voor de info.
We hebben hierbij nog het volgende vraagje.
We monitoren op leidingswater de volgende µ parameters TKG (22°C en 37°C), E. coli, Enterococcen en Ps. aerogenosa.
Geen van deze parameters wordt voor ons eindproduct (melkpoeder) beschouwd als voedselveiligheidscriterium.
Betekent dit dat "... wanneer er een microbiologische “minimumvereiste” bestaat voor een parameter in water (zoals bijvoorbeeld voor E. coli), deze geldt als een voedselveiligheidscriterium, wat dus impliceert dat, bij overschrijding, er gemeld moet worden (als de producten zich op de markt bevinden)..." voor ons dan niet van toepassing is?
Groeten
Dag Sannie,
Gepost op 16 juni 2018 door Alexander PlatteeuwOf jullie een parameter voor jullie zelf als voedselveiligheidscriterium bestempelen, is hier van geen tel. Waar je moet naar kijken, is de bijlage bij het KB van 14/01/2002 betreffende water, meer bepaald punten I en II: daar staan de "minimumvereisten", of ook omschreven als "minimale eisen". Dat zijn de parameters om in het oog te houden.
Alexander