Contacteer ons op +32 479 99 36 32 of info@aplusquality.be
  • Home >
  • Blog >
  • IFS krabbelt terug met onaangekondigde audits

IFS krabbelt terug met onaangekondigde audits

17/01/2019 14:25 door Alexander Platteeuw | Categorieën: Voedselveiligheid, IFS

Vorige week een verrassing vanuit het IFS kamp! Amper 3 jaar na het opzetten van de mogelijkheid om onaangekondigd te worden geauditeerd, introduceert IFS nu opnieuw de IFS Food Checks (nu voluit geheten de Food Safety Checks). Terug naar af dus?

Ter herinnering: bij een dergelijke IFS Food Safety Check word je jaarlijks AANGEKONDIGD geauditeerd door je OCI (certificatie instelling), maar daarbovenop krijg je een ONaangekondigd bezoek van 1 dag, door een auditor rechtstreeks door IFS gezonden. Het resultaat van dat laatste is een Pass of Fail… Zelfs je certificatie instelling weet niet wanneer deze auditdag zal plaatsvinden. Bespaar je dus de moeite met “voorzichtig” te polsen bij hen.

In dit systeem zit dus niet meer de 16-weken periode waarbij je plots je vertrouwde auditor voor de deur ziet staan.

Let wel: het systeem van de onaangekondigde audit blijft daarnaast bestaan, waardoor je dus als bedrijf de keuze hebt waarin je meestapt. Het zal natuurlijk de vraag zijn wat je retail-klant oplegt.

Toch wel een eigenaardige keuze, vind ik. Met deze kanteling verhogen opnieuw de kosten voor de bedrijven (2x geauditeerd per jaar). Bovendien is de meerwaarde ervan niet altijd duidelijk. Maar, ik hoor in de wandelgangen dat de Duitse retailers niet echt tevreden waren met de kwaliteit van de onaangekondigde audits: te weinig verschil met de reguliere, aangekondigde audits. En ja, ik moet toegeven, op het terrein zie ik ook dat de term “onaangekondigd” veelal op papier bestaat, maar dat de auditor eerder tegen de vervaldatum op bezoek komt. Zo onverwachts is hij/zij op dat moment dus niet meer.

Lees alles over de IFS bocht op deze pagina

Ik wil graag een IFS screening van mijn bedrijf

Vond u dit artikel interessant?

Vul uw e-mailadres in en krijg mijn artikels in uw mailbox.

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.