Contacteer ons op +32 479 99 36 32 of info@aplusquality.be
  • Home >
  • Blog >
  • Nieuws van het BRC en IFS front

Nieuws van het BRC en IFS front 09/03/2016 22:13 door Alexander Platteeuw | Categorieën: BRC, Audit, IFS

IFS onaangekondigd

Dat BRC en IFS al eens bij elkaar over het muurtje kijken, wisten we al. Nochtans ging IFS enkele jaren geleden zijn eigen weg met het Unannounced Food Check Program: bovenop je reguliere, jaarlijkse IFS audit, kon/kan je elke dag iemand van IFS zelve over de vloer krijgen voor een korte factory tour (“kort” mag letterlijk genomen worden: ik hoorde van een bedrijf van enkele 10 000 m² waar de auditor om 15u de deur uit was; soit). Dit systeem houdt op te bestaan. In plaats daarvan voert IFS een systeem is dat zeer sterk gelijkt op de optie 1 unannounced bij BRC: je jaarlijkse audit wordt dan onaangekondigd, en that’s it. Het volledige eisenpakket wordt elk jaar geauditeerd. En jawel, dit is nog steeds op “vrijwillige” basis. Al geloof ik daar geen snars van: Aldi Duitsland en consoorten zullen dit wel snel als standaardvereiste in hun contracten opnemen. Het systeem gaat in op 1 oktober 2016.

Meer tekst en uitleg van IFS vind je hier.

 

Nieuwe BRC norm, deze keer voor de retail zelf

Eigenlijk verwonderlijk dat BRC nu pas een norm lanceert die de eigen leden (lees: de retailers) behandelt. Nu de hele toeleveringsketen zo wat z’n eigen standaard opgelegd heeft gekregen, is het blijkbaar tijd om eens zichzelf in vraag te stellen. Een nobel initiatief.

Op dit eigenste ogenblik is er slechts een draft versie, en nodigt BRC iedereen uit om feedback te geven. Ik heb de inhoud zelf nog niet grondig bekeken, maar het zal interessant zijn om te volgen welke richting de eisen uit gaan.

De standaard is geschreven zowel voor de winkelpunten als voor de hoofdzetel van een retailer, dus hij legt zowel eisen op qua management systeem als wat er op de vloer gebeurt. 1 zaak die me opvalt wil ik toch kwijt: leveranciers van private label producten hoeven niet per sé GFSI gecertificeerd te zijn! De optie van een audit bij de leverancier of een “alternatieve goedkeuringsmethode” wordt aanvaard. Vreemd, als je ’t mij vraagt.

Consulteer hier de BRC Global Standard for Retail Issue 1

 

BRC Storage & Distribution versie 3

In een vorige blog schreef ik al over de komst van de update. Nu is bekend geraakt dat alle audits vanaf 1 februari 2017 tegen versie 3 zullen moeten gebeuren. Wanneer echter finaal de nieuwe vereisten gepubliceerd worden, is niet vrijgegeven. Nieuw is alvast dat een visveiling nu ook onder deze standaard zou kunnen geauditeerd worden. Voorheen was een visveiling zo’n beetje, euh, mossel noch vis. 

Als je meer details wil horen over dit, en nog meer BRC & IFS nieuws, contacteer mij dan hier.

Vond u dit artikel interessant?

Vul uw e-mailadres in en krijg mijn artikels in uw mailbox.

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.