Contacteer ons op +32 479 99 36 32 of info@aplusquality.be

Uitdagingen voor 2017 09/01/2017 21:16 door Alexander Platteeuw | Categorieën: Voedselveiligheid, BRC, voedselfraude, IFS, FSSC 22000

Laat ik je eerst een gelukkig en succesvol 2017 toe wensen! 2017 belooft een pittig jaartje te worden, met veel uitdagingen voor de food sector. Denk o.a. aan de nieuwe versie 4 van de FSSC 22000 standaard, versie 7 van IFS Food, en het verder uitrollen van voedselfraude beheerssystemen. En wat te denken van de onaangekondigde audits, die nu wel exponentieel aan het toenemen zijn?

 

 

 

 

 

Maar, voor ik aan 2017 begin, blik ik nog graag even kort terug op de laatste maanden van 2016. Enkele zaken om te onthouden wat mij betreft:

 • In Nederland aanvaardt de nVWA (de tegenhanger van het FAVV bij ons) BRC Food versie 6 en IFS Food versie 6 als een kwaliteitsvolle standaard. Dit wil zeggen: geen Autocontrole gedoe in Nederland. Lees: geen extra kosten om gidsen te onderhouden, geen extra auditkosten, geen overlappende systemen. Positief. Andere gidsen zoals FSSC 22000 en Riskplaza zijn momenteel in behandeling (klik hier voor het volledige overzicht). De nVWA heeft als voorwaarde gesteld dat de audits onaangekondigd moeten zijn, en dat er in geval van calamiteiten communicatie vanuit BRC, IFS en consoorten richting overheid moet zijn. Meer info vind je hier.
 • Op 25/08/16 werd de EU Verordening 2016/1416 gepubliceerd, als wijziging van EU Verordening 10/2011, betreffende de materialen bestemd om met levensmiddelen in contact te komen. Deze laatste ken je misschien beter als de Plastic Richtlijn. In alle stilte werd deze tekst ingevoerd, maar let op: dit betekent voor de meeste van jouw verpakkingsmaterialen nieuwe migratietesten! Materialen die nog niet volledig voldoen aan deze wetgeving, mogen nog tot 14/09/17 in de handel gebracht worden. Enkele belangrijke nieuwigheden zijn:
  • De introductie van de term “heet afvullen”. Concreet dienen er dus nieuwe migratietesten uitgevoerd te worden als je bijvoorbeeld een warme vloeistof afvult in een plastic recipiënt.
  • De selectie van simulanten en tijd / temperatuur combinaties voor migratietesten.
  • Uitbreiding van de lijst van zware metalen.

De volledige tekst kan je hier vinden. Een goede raad: neem dit tijdig door, of je nu food producent bent, dan wel verpakkingsproducent.

 • Op 1 januari 2017 werd het KB van 25/09/16 van kracht. Dit KB bepaalt de toegelaten samenstelling van lak / vernis in contact met levensmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan bedrukt karton in de frituur, bij de bakker, etc. De volledige tekst vind je hier. Het blijft me verrassen dat individuele lidstaten elk met eigen wetgevingen komen. Wanneer komt er toch die overkoepelende Europese regelgeving?
 • Jawel, verpakkingsmaterialen zijn meer en meer hot topic geworden in 2016. Het FAVV publiceerde eind september de generieke gids voor producenten van levensmiddelen. Hierin staat een algemeen overzicht van de wettelijke bepalingen, het belang van de migratietesten, en het wettelijk aspect van de DoC (Declaration of Compliance). Check de tekst hier.
 • IFS publiceerde een nieuwe “doctrine”. Voor de leek: een FAQ document. Dit keer vooral gefocust op nieuwe regels als je een proces of een deel ervan uitbesteedt. Bijvoorbeeld: het ompakken van reeds verpakt product, of het mengen van kruiden. Standaard regel hierbij wordt nu dat de subcontractor IFS gecertificeerd moet zijn, tenzij de finale klant akkoord gaat met iets anders. Een schriftelijk bewijs moet dan wel aanwezig zijn. Let op: deze regel geldt ondertussen! Voor meer tekst en uitleg klik je hier.
 • Vanaf 14 december 2016 is de vermelding van de nutritionele waarden op het etiket verplicht. Hopelijk zijn al jouw etiketten ondertussen in orde?
 • En dan nog een woordje over “het water”… In België zijn er die plots denken dat het drinkwater radioactief besmet kan zijn. Gevolg: een nieuw KB (reeds van kracht sinds eind december), en enkele zeer onduidelijke toelichtingen hieromtrent vanwege het FAVV. In een volgend nieuwsbericht ga ik hier verder op in.

 

Tot zover 2016. Wat brengt 2017?

 

 • IFS Food versie 7 wordt gepubliceerd eind 2017. Concreet betekent dit dat bedrijven daarna een 6-tal maanden de tijd krijgen om zich aan te passen. Verwacht zeker een food fraud hoofdstuk, en (nog meer) focus op onaangekondigde audits. Momenteel heeft IFS input gevraagd van auditoren en certificatie instellingen. Dus, mocht je tips hebben, laat maar komen.
 • Na lang wachten heeft FSSC 22000 zeer recent versie 4 gepubliceerd. Het goede nieuws is dat deze versie pas vanaf 1 januari 2018 wordt toegepast bij audits. Je krijgt dus 1 jaar inloopperiode. De grote veranderingen zijn:
  • Het incorporeren van onaangekondigde audits (minstens één in een cyclus van 3 jaar)
  • Voedselfraude
  • Uitbreiding van de standaard naar bedrijven met logistieke activiteiten, food service / catering en retail / groothandel

Alle mogelijke info over versie 4 vind je op de website van FSSC 22000.

 • Vanaf 1 februari 2017 wordt versie 3 van de BRC Standard for Storage & Distribution gehanteerd voor logistieke bedrijven. BRC heeft duidelijk copy / paste toegepast n.a.v. de wijzigingen in versie 7 van de BRC standaard voor de food producenten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat volgende topics werden toegevoegd / aangescherpt:
  • Risico analyse mbt. Vehicle security (food defense)
  • Groothandel module is sterk uitgebreid (zowel voor eigen merk artikelen als voor branded products): hier heeft BRC letterlijk eisen uit de Food Standard overgenomen. Denk aan risico indeling van leveranciers, denk aan zeer strenge en nauwe eisen bij high risk leveranciers!
  • Product autenthiciteit / voedselfraude sluipt binnen. Waar hebben we dat nog gehoord?
  • Voor logistieke bedrijven die ook inpak / etikettering uitvoeren: hou je vast, want hier zijn integraal de eisen uit de BRC Food gecopieerd.
  • Ook hier de introductie van het unannounced protocol (gelijk aan dit van BRC Food).

Download de standaard hier gratis

Een hele boterham dus. Ik sta alvast klaar om je alle nieuwigheden te verduidelijken, en er een voedselveilig jaar van te maken.

Wil je meer info over één of meerdere van bovenstaande onderwerpen, geef mij dan zeker een seintje. Samen bekijken we hoe de nieuwigheid bij jou in het bedrijf geïmplementeerd kan worden.

Ja, ik wil graag meer toelichting

Vond u dit artikel interessant?

Vul uw e-mailadres in en krijg mijn artikels in uw mailbox.

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.