Contacteer ons op +32 479 99 36 32 of info@aplusquality.be
  • Home >
  • Blog >
  • Voedselveiligheid trends voor 2015

Voedselveiligheid trends voor 2015

15/12/2014 11:49 door Alexander Platteeuw | Categorieën: Voedselveiligheid

2014 was het jaar van talrijke recalls, vogelgriep in Nederland, en enkele restanten van het paardenvleesschandaal van 2013. Het reduceren van voedselverspilling staat op verschillende prioriteitenlijsten, en zeer recent nog werd de nieuwe FIC (Food Informatie voor de Consument) Verordening van kracht.

Maar wat kunnen we verwachten van 2015?

1. Duurzaamheid. Het is een trend van de afgelopen jaren, en de marketing jongens zijn vlug om de term te pas en te onpas te gebruiken, maar weten ze eigenlijk waar het allemaal over gaat? Retailers voelen alvast een sterke interesse vanuit de consument in duurzaamheid. Het eten van een kwaliteitsproduct, dat werd geproduceerd met zorg voor de planeet en voor de mensen die betrokken zijn in de voedselketen. Talrijke initiatieven bestaan, zoals MSC (vis), UTZ (koffie en cacao), RSPO (palmolie), enz. En deze zullen blijven groeien. Een breed initiatief om te volgen is de Global Gap Chain of Custody. Global Gap bestaat nu al jaren in de primaire sector, maar breidt nu uit, tot en met de consumentenverpakking in de winkelrekken, met zijn nieuwe standaard. Grote retailers hebben reeds hun schouders onder dit initiatief gezet.

2. Onaangekondigde audits op voedselveiligheid. Een verschuiving van aangekondigde naar onaangekondigde audits en inspecties bij de bedrijven actief in verwerking van levensmiddelen begon in 2013, en nu, met bedrijven zoals Asda en Aldi die dit soort controles aan hun leveranciers opleggen, zal deze trein niet stoppen. Meer zullen volgen. Elke standaardeigenaar heeft nu een mogelijkheid van onaangekondigde bezoeken in hun protocol opgenomen, na de laatste update van het GFSI Guidance Document.

3. BRC versie 7. Een belangrijke speler die een update doorvoert in z’n Standaard voor voedselveiligheid is de BRC. De standaard wordt gepubliceerd in januari 2015, en de uitvoering ervan begint op 1 juli 2015. Zoals ik in een eerdere blog heb vermeld, zal de definitieve versie afwijken van de draft versie, maar verwacht zeker eisen omtrent het omgaan met high care zones voor producten bewaard bij kamertemperatuur, een meer in de diepte gaand leveranciersmanagement, en voedselfraude risicobeoordeling.

4. Dat brengt ons tot de volgende trend: voedselfraude. Veel schema eigenaars, en dus retail vertegenwoordigers, voelden zich ongemakkelijk bij het feit dat de huidige normen geen antwoord op het paardenvleesschandaal konden geven. Vandaar dat standaard eigenaars nu eisen van fabrikanten dat risico’s met betrekking tot voedselfraude geëvalueerd worden, door niet alleen te kijken naar hun leveranciers , maar ook dieper doorheen de volledige voedselketen te graven. Zie ook trend nummer 1: welk vertrouwen heeft de consument over het voedsel dat hij koopt?

5. E-voedselveiligheid management. Nu mobiele apparaten binnendringen in ons dagelijks leven, heeft de industrie deze toestellen zelf tot nu toe nauwelijks geïntegreerd in de dagelijkse bedrijfsvoering op de werkvloer. Terwijl voedselveiligheidsnormen en certificering meer en meer registraties en papierwerk vereisen, is het tijd om over te stappen naar een efficiënt gebruik van tablets, smartphones en internet applicaties in een fabrieksomgeving. Waarom niet Google Glass gebruiken om CCP's te monitoren? Waarom niet een thermometer data laten versturen via het internet? Internet of things, iemand?

Wilt u meer weten over microtrends in 2015? Contacteer me.

In tussentijd wens ik jullie allemaal een zeer ontspannen einde van 2014, en een succesvol,  ambitieus en voedselveilig 2015!

Vond u dit artikel interessant?

Vul uw e-mailadres in en krijg mijn artikels in uw mailbox.

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.