Nulaudit food safety management system

Je hebt de voedselveiligheidsstandaard doorgenomen (BRC, IFS, FSSC 22000 of een andere GFSI goedgekeurde standaard).

Je hebt de lastenboeken van je klanten erbij genomen.

Met die info als basis ben je aan de slag gegaan om een Food Safety Management Systeem op te zetten in je bedrijf.

Naar eigen goeddunken en vermogen heb je dus een HACCP studie opgezet. Je hebt een procedure aankoop geschreven samen met de aankoopdienst. Je hebt de directie gevraagd om kwaliteits- en voedselveiligheidsobjectieven te definiëren. Je bent met de customer service gaan babbelen over het oplijsten van de klantenklachten. En ga zo maar door.

En dan is het moment gekomen dat je denkt klaar te zijn voor het échte examen: de certificatie audit.

Maar… ben je effectief klaar? Is jouw idee effectief compatibel met wat een externe audit verwacht? Is jouw handboek geschreven met de laatste inzichten op vlak van voedselveiligheidsmanagement in het achterhoofd? Ben je niets vergeten? Heb je misschien bepaalde accenten verkeerd gelegd?

Een nulaudit kan soelaas bieden.

Ik was voorheen zelf auditor, en weet dus waar de klepel hangt. Dagelijks kom ik nu nog bij levensmiddelen bedrijven langs om hun systeem kritisch te bekijken.

Via een nulaudit geef ik je een reflectie die je op geen enkele andere manier kan krijgen: ik geef jou inzicht in hoe een auditor redeneert, en wat hij of zij juist wil zien als bewijsmateriaal. Jij krijgt een duidelijk beeld van waar je staat.

Bij een nulaudit kijk ik niet alleen naar wat je nog mist in je food safety management systeem, maar ook waar je nog beter kan doen. Welke processen je efficiënter kan meten bijvoorbeeld. Of welke tools je in jouw bedrijfssetting kan gebruiken om een beter inzicht te krijgen.

Je krijgt niet alleen mondeling feedback, maar ik maak ook een volledig nulaudit-rapport met jouw werkpunten, of beter: de werkpunten voor je bedrijf: hierin zullen actiepunten staan voor de QA manager, maar evengoed voor de CEO of operations manager.

Ik wil meer weten over de nulaudit Food Safety Management aanpak
Manna met slogan boven en onder

Alexander kwam langs bij Manna NV voor een IFS nulaudit. Gezien zijn ervaring als auditor vonden wij het zeer nuttig om iemand als hem eens kritisch naar onze processen te laten kijken. Hij doorliep dan ook de volledige IFS standaard. Daarbij interviewde hij verschillende personeelsleden op de werkvloer, alsook onze R&D manager, HR verantwoordelijke, plant manager en planningsverantwoordelijke. Zo kregen wij een beeld waar onze organisatie staat op vandaag t.o.v. de IFS-vereisten. Tijdens de doorlichting, alsook tijdens de slotmeeting in aanwezigheid van de directie, gaf hij grondige en correcte feedback. Hierbij gaf hij ook tips over mogelijke oplossingen, links naar relevante wetgevingen en interessante literatuur. Ikzelf ben positief over de aanpak van Alexander en hoe hij, ook voor de directie, bepaalde verbeterpunten aankaart. Ik zou andere bedrijven aanraden om Alexander met zijn onbevangen blik hun food safety verhaal te laten screenen. Het basisprincipe van continue verbetering wordt gegarandeerd beantwoord!

IFS Food nulaudit
Esther De ConinckQA manager, Manna Foods

Nood aan antwoorden of oplossingen
ivm voedselveiligheid?

Contacteer ons
Alexander