Van de chocolade, via de vis, naar het vlees …

Dat ik in de voedingssector zou terechtkomen, wist ik al van toen ik aan mijn studies bio-ingenieur begon. Maar dat ik amper een paar maanden na mijn afstudeerproject over chocolade op een afgelegen Schots eiland zou belanden om in een visverwerkend bedrijf een kwaliteitssysteem op te starten, was een gouden kans die ik met beide handen heb gegrepen. Toegegeven, de weekends waren daar misschien een beetje saai maar op die manier in het diepe gegooid worden, was de beste manier om alle aspecten van voedselveiligheid te leren kennen.

Zowel voor de voedingsindustrie als de toeleveranciers

Terug op het vasteland ging ik aan de slag in de uitsnijderijsector en in de verwerkende vleesindustrie, waar ik als QA manager verantwoordelijk was voor het behalen van verschillende IFS- en BRC-certificaten. Door het contact met de auditors van certificerende organisaties en mijn nieuwsgierigheid naar de manier van werken van andere bedrijven, ging ik uiteindelijk bij Vinçotte aan de slag als food safety auditor.

De best practices die ik tijdens meer dan 500 audits heb leren kennen, gebruik ik vandaag echter ook als coach, consultant en trainer om bedrijven te helpen die nieuwe stappen willen zetten in hun voedselveiligheidsbeleving. Dat zijn in eerste instantie bedrijven in de maakindustrie, maar steeds vaker ook hun toeleveranciers. Denk aan verpakkingsproducenten, grondstofleveranciers, logistieke partners, en maatwerkbedrijven. De snelheid waarmee commerciële standaarden, HACCP-bepalingen en voedingsreglementeringen bijgestuurd worden, maakt het voor hen onmogelijk om puur op eigen kracht op een professionele manier met voedselveiligheid bezig te zijn.

De theorie vertalen naar de werkvloer

De implementatie van standaarden en wetgeving gebeurt bij elk bedrijf of toeleverancier anders. Het aandeel van A+ Quality is dat ook. Voor sommige klanten zet ik een nieuw kwaliteitssysteem op de sporen, voor andere verzorg ik een deel van de opleiding of adviseer ik het management over een specifiek onderwerp, voor nog andere spelers in de voedingsindustrie voer ik leveranciersaudits uit. De rode draad in heel het verhaal dat ik met A+ Quality wil vertellen is echter dat ik er altijd naar streef om de soms ingewikkelde theoretische voorschriften te vertalen naar de dagdagelijkse praktijk op de werkvloer.

Want uiteindelijk is een maatregel in het kader van de voedselveiligheid slechts geslaagd als de noodzaak ervan doordringt tot alle echelons van een organisatie en vervolgens ook breed gedragen wordt door alle mensen die hem moeten toepassen.

Alexander Platteeuw,
zaakvoerder

Nood aan antwoorden of oplossingen
ivm voedselveiligheid?

Contacteer ons
Alexander