De Wulf Vleeswaren – FSSC 22000 advies

Ik kende Alexander al van vroeger. Vorig jaar nog kwam hij een opleiding geven aan alle arbeiders over allergenen, en deze werd gesmaakt door alle aanwezigen.

Wij zaten al jaren met een Comeos Food certificaat, maar, gezien de ontwikkelingen binnen het bedrijf, waren wij op zoek naar een ander type certificaat dat beter bij onze noden paste. Wij zijn namelijk bezig met de integratie van beide productielocaties op 1 site, wat een aanzienlijke verhoging betekent van zowel personeelsaantal, omzet als van type activiteiten. Vandaar dat ik ging aankloppen bij Alexander. Hij analyseerde samen met ons de situatie van het bedrijf, en hij adviseerde ons om te gaan voor een FSSC 22000 certificaat. Dat is een standaard gebaseerd op de ISO 22000, maar dan gecombineerd met een aantal basisvoorwaarden.

Deze beslissing betekende uiteraard dat ons huidig voedselveiligheidssysteem diende omgezet te worden naar eentje die voldoet aan de eisen van de FSSC 22000. Daarom begon Alexander bij ons met een nulaudit. Dat was de foto van hoe ons systeem er toen op dat ogenblik uitzag. Zo kon hij bepalen wat de werkpunten waren, en welke hoofdstukken wij min of meer verder konden laten lopen.

Zo werden de verschillende hoofdstukken uit ons kwaliteitshandboek aangepakt, om uiteindelijk te resulteren in een auditeerbaar geheel. Bovendien was dit eens een goed moment om al onze procedures onder de loupe te houden, en dubbel werk te elimineren of zaken te vereenvoudigen.

Gezien onze diversificatie in productieprocessen, was de HACCP studie een grote brok om te verwerken. Maar dankzij de ervaring van Alexander als QA manager in de vleesindustrie ging dit vlot. Hij stelde ons de juiste vragen, en dwong ons om kritisch naar onze processen te kijken.

Food defense was een totaal nieuwe topic voor ons. Hier reikte Alexander ons de tools aan om een risico analyse uit te voeren, en vertaalde voor ons de eisen van FSSC 22000 voor onze situatie. En dat is wat een goede coach onderscheidt van een andere: hij heeft oog voor ónze situatie, met ónze problematieken. Geen theoretisch gedoe, geen voorgekauwd verhaal, maar zaken die werken in de praktijk, en die beheersbaar zijn.

De vooropgestelde deadline voor de begeleiding werd ruimschoots behaald, en kijk, wij zijn ondertussen de fiere eigenaar van ons FSSC 22000 certificaat.

Bedankt, Alexander.

Rudi Neirinck,
QA / R&D manager

Wie is De Wulf Vleeswaren?

Rudi Neirinck Vleeswaren De Wulf

Nood aan antwoorden of oplossingen
ivm voedselveiligheid?

Contacteer ons
Alexander