Vermeulen en Zonen – BRC for Storage & Distribution consultancy

Vermeulen en Zonen BVBA is een familiebedrijf dat gerund werd door vader Freddy Vermeulen. Gaandeweg, zoals gewoonlijk in familiebedrijven, kwamen de zonen meer op de voorgrond in de zaak, en kwam de beslissing om het bedrijf in handen van de zonen toe te vertrouwen. Toen ik, Jan, als zaakvoerder werd aangesteld, had ik reeds jaren ervaring in het bedrijf en de markt. En het was daar dat ik merkte dat we ons op een bepaalde manier dienden te onderscheiden van onze concurrenten. Ik zag dat we iets moesten doen om op de kar van verdere professionalisering te springen, en dit ten gelde te maken. Bovendien kwam al eens een klant op de proppen met de vraag of wij geen gecertificeerd kwaliteitssysteem konden voorleggen. Niet dus.

We zijn in contact gekomen met Alexander Platteeuw, en deze gaf ons het vertrouwen om ons te begeleiden naar een uiteindelijke certificatie audit om ons kwaliteitssysteem tastbaar te maken. Hij hielp ons de standaard kiezen die best bij ons en ons klantenprofiel paste, en zo kwamen we uit op de BRC for Storage & Distribution standaard.

Alexander werkt op een heel gestructureerde manier. Dat was wel nodig, want de eisen van de standaard zijn veelomvattend. Zo gaat dit zowel over traceerbaarheid van onze producten, welke eisen we opleggen aan onze leveranciers, hoe we omgaan met klantenklachten, maar evengoed over ons ongediertebestrijdingssysteem, onderhoud van onze vrachtwagens, en temperatuursbewaking in onze frigo’s en diepvriezers. Als leek zie je op bepaalde momenten het bos door de bomen niet meer. Maar dan was Alexander daar om ons te sturen en de juiste prioriteiten te stellen.

Bij ieder bezoek van Alexander werden een aantal hoofdstukken van de standaard overlopen. Hij stelde zeer kritisch vragen over hoe we de zaken toen deden, en smeedde dit toen om in een werkbare procedure, conform de BRC eisen. Na afloop van een sessie kregen we telkens een actielijst mee, met puntjes om op te lossen tegen de volgende keer. Zo bouwden we geleidelijk aan ons systeem op. Dat niet alles ineens in z’n plooien viel intern, is normaal. Maar ook hier hielp Alexander mee om iedereen in de organisatie warm te maken voor het idee van een gestructureerd beheer van “de dingen doen”. Zowel arbeiders als bedienden kregen een opleiding van hem om het hoe en waarom van de eisen toe te lichten.

Ook op de vloer zag ik dat Alexander een man is die de praktijk kent. Hij weet goed om te gaan met mensen van alle niveaus, en kan hen op een verstaanbare manier uitleggen wat er van hen verwacht wordt. Ook weet hij zeer goed de vereisten van de BRC standaard te interpreteren. Het moet voor ons vooral een goed werkbaar systeem blijven, en dat is het dan ook geworden.

Dit alles heeft onlangs geleid tot ons uiteindelijk doel: de certificatie audit. Ik was wel wat zenuwachtig vooraf, maar we hebben deze glansrijk doorstaan. De kleine werkpuntjes die er nu nog zijn, lossen we op, en dan ontvangen we ons BRC certificaat.

Kortom, Alexander: missie volbracht!

Jan Vermeulen
Zaakvoerder

Wie is Vermeulen en Zonen?

jan-vermeulen

Nood aan antwoorden of oplossingen
ivm voedselveiligheid?

Contacteer ons
Alexander