Hoe beveiligd is jouw food bedrijf tegen indringers?

Vanaf IFS Food versie 7 is een jaarlijkse test van je food defense plan verplicht. Je hebt een food defense plan uitgewerkt op basis van een risico analyse, en daarbij beheersmaatregelen opgesomd zoals badgebeveiliging aan kritische toegangen, camerabewaking, bezoekersregistratie, etc. Maar… of dit allemaal zijn nut heeft, bewijs je pas met een intrusietest. Nodig een mystery guest uit en vraag hem/haar om zo diep mogelijk in je fabriek binnen te dringen. Is je systeem sluitend, dan lukt het de mystery guest niet of nauwelijks om een voet op de werkvloer te zetten vooraleer in de kraag gevat te worden.

Stel jezelf dus de vraag hoe ver ikzelf, of 1 van mijn collega’s, in jouw fabriek zou kunnen binnendringen zonder aangesproken te worden.

Ongewenste individuen die je fabriek binnen geraken is geen pretje. Achteraf is de vraag waar deze mensen zich bevonden, en of ze toegang hadden tot je producten, in het slechtste geval de open, contamineerbare, producten. Kunnen sommige levensmiddelen, hun grondstoffen of halffabricaten mogelijks gecontamineerd zijn? De financiële kost hiervan kan enorm zijn.

Via een goed food defense plan voorkom je dergelijke inbreuken. Maar, test je dit ook in de praktijk?

Huur mij in om bij jou te komen “inbreken”. Daag mij uit om te proberen in de fabriek te geraken tijdens de productie activiteiten. Als jouw mensen mijn gezicht al kennen, dan stuur ik uiteraard iemand anders.

Ik kan je vertellen dat ik in sommige bedrijven mee sta in te pakken, tussen de werknemers, aan de inpaklijn. Alleen “durft” niemand mij aan te spreken. Ook al sta ik openlijk, in de foute klederdracht, foto’s te nemen en filmpjes te maken van hun activiteiten.

Zoiets wil je niet bij jou, toch? Laat staan dat je CEO dit leuk vindt…

Als ex-QA & Food safety manager in de levensmiddelenindusrie, én met een ruime ervaring als lead auditor voedselveiligheid, kan ik de knepen van het vak, en weet ik waar de zwakke punten liggen in een voedingsbedrijf.

Hoe werkt zo’n food defense intrusietest in de praktijk?

Jij bezorgt mij op voorhand een machtigingsbrief (zodat ik geen fysieke letsels oploop!), en ik lever je onmiddellijk na mijn guerilla-actie een verslag af met mijn bevindingen, indien mogelijk met foto- en videomateriaal. Op basis hiervan ontvang je bovendien van mij aanbevelingen om aanpassingen te doen.

Confronterend? Ja, maar dé manier om te zien of food defense bij jullie in de praktijk ook werkt.

Organiseer een food defense intrusietest

Lees hier mijn blogartikel omtrent food defense testen.

P.S.: om te vermijden dat ik tijdens mijn “test” in de boeien geslagen word, vraag ik je vriendelijk om dit formulier voorafgaand in te vullen.

Nood aan antwoorden of oplossingen
ivm voedselveiligheid?

Contacteer ons
Alexander