Nodig eens een inbreker uit

Food defense… Enkele jaren geleden werd het begrip geïntroduceerd in de GFSI eisen, wat zich vertaalde in een nieuw hoofdstuk in elke voedselveiligheidsstandaard. N.a.v. 9/11 kreeg men het in de USA toch wel benauwd bij de gedachte dat iemand van Al Quaeda zou binnendringen in één van de Amerikaanse voedingsbedrijven. Men mocht er niet aan denken wat een paniek dit zou kunnen veroorzaken. Daarom werd de Bioterrorism Act gestemd in 2002, waarbij voedingsbedrijven verplicht werden om de nodige maatregelen te treffen tegen indringers met slechte bedoelingen.

Recent ontstond er heel wat deining toen er aan de andere kant van de planeet naalden in aardbeien aangetroffen werden. Zoiets drukt ons allen meteen met de neus op de realiteit: ja, er lopen nog individuen rond met kwade betrachtingen, en ja, ze geraken nog binnen in onze bedrijven.

Hoe is de situatie bij jouw bedrijf?

Ok, je hebt je food defense huiswerk gemaakt: de nodige omheining is aanwezig, er is badgecontrole aan de toegangsdeuren geïnstalleerd, je mensen zijn getraind… en je denkt safe te zijn. Hoe zeker ben je daarvan?

“The proof of the pudding is in the eating.”

De beste manier om dit te testen is: laat iemand – vreemd aan de organisatie – proberen bij jouw bedrijf binnen te geraken. Speel het spel eerlijk en verwittig niemand op voorhand.

Gaan jouw mensen de virtuele saboteur tijdig aanspreken?

Zal er argwaan ontstaan wanneer meneer/mevrouw X zich met een smoes aanmeldt?

Enkel op deze manier kan je daadwerkelijk testen of je food defense systeem werkt. Niet alleen dat; alleen al het feit dat er een test is geweest, zullen de mensen in de fabriek zich maar al te goed herinneren.

Onlangs nog “bezocht” ik op deze manier enkele fabrieken. Op uitnodiging wel te verstaan! Nadien gaf ik een briefing aan de hand van gemaakte foto’s en filmpjes. Toch wel een openbaring voor de plant manager, wanneer geconfronteerd met het feit dat ik naast de operatoren aan de lijn stond te filmen, zonder een enkele keer aangesproken te worden.

Durf jij een food defense test aan?

Ikzelf, of een medewerker, kom bij jou langs om de alertheid van je bedrijf te testen. Je ontvangt na afloop een gedetailleerd chronologisch verslag samen met alle beeldmateriaal.

Ja, ik wil een food defense test

P.S.: om te vermijden dat ik in elkaar geslagen word door een ijverige security agent, vraag ik je wel op voorhand om mij een Food Defense machtiging te bezorgen.

Niet geïnteresseerd in een test, of nog niet klaar daarvoor? Ik verzorg ook praktische, to the point opleidingen over het thema, toegespitst op jouw sector en bedrijf.

Meer info over de opleiding food defense

Helemaal nog niet met food defense bezig? Ik begeleid je op weg, en adviseer je in wat je kan doen om je in orde te stellen.

Meer info over advies aangaande food defense

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *