Versie 1.1 van de IFS Guideline for Food and Product Defence dateerde alweer van januari 2023, dus IFS achtte de tijd rijp om een versie 2 te schrijven.
Het werd voluit de “IFS Product and Food Defence Guideline”.
Vreemd is dat er uitvoerig aandacht besteed wordt aan de TACCP (Threat Assessment and Critical Control Point) methodiek, daar waar de IFS Food standaard in versie 8 met geen woord meer rept over een risico analyse op food defense. Bij de overgang van versie 7 naar 8 werd dit achterwege gelaten. Beetje rare kronkel om dan in de Guideline dit wél onder de aandacht te brengen.
Maar goed, op zich is het wel logisch natuurlijk dat je start bij een risico inschatting, om zodoende je maatregelen te definiëren. En de Guideline geeft ook wel een voorbeeld van hoe je dit praktisch kan invullen.
Zo ook is er een handige vragenlijst opgenomen met nuttige bedenkingen die je jezelf best maakt als je nadenkt over je beheersmaatregelen on site.
Hackers, opgelet
Naast een toelichting over de IFS Food eisen rond food defense (hoofdstuk 4.21 in de norm), is er ook een hoofdstuk gewijd aan cybersecurity, en dat, beste food safety passionata, is toch wel eens nuttig om door te nemen. De ICT sector kent vele geheimen, toch voor de doorsnee QA manager, dus het is zeker geen slecht idee om met dit hoofdstuk eens langs te gaan bij je ICT manager. We weten allemaal dat cybersecurity een immense bedreiging is op vandaag, maar het fijne van de beveiliging daartegen weten meestal alleen de ICT nerds. Breek die muren af, en trek die mannen mee in het IFS verhaal, zou ik zeggen!
De volledige IFS Product and Food Defence Guideline, incl. Cybersecurity, versie 2 kan je hieronder gratis downloaden.
Ben je nog op zoek naar een geschikte inbreker om die gevreesde Food Defense intrusietest uit te voeren? Ik kom dat met plezier doen.
Alexander Platteeuw