Voedselveiligheidsnormen voor kleinere KMO bedrijven

Welke normen?

Omdat kleinere (maak)bedrijven in de food sector niet altijd de middelen of mensen hebben om een volledig IFS Food, BRCGS Food Safety of FSSC 22000 programma te ontwikkelen en te onderhouden, is er speciaal voor die spelers in de voedingsketen een vereenvoudigd programma ontwikkeld (bij IFS heet dit nu de Progress standaard, bij BRCGS de START! standaard). Een “light” versie van de bovengenoemde voedselveiligheidsstandaarden, zeg maar. Ter info: voorheen heette dit het Global Markets programma.

(BRCGS, de Britse familie van voedselveiligheidsstandaarden – GS staat voor Global Standards- heeft hun programma omgedoopt tot het START! programma.)

Zo hoef je bijvoorbeeld geen zware management review te organiseren, en zijn de eisen naar je interne audits sterk vereenvoudigd. Je HACCP studie moet uiteraard wél de nodige risico’s rond voedselveiligheid tijdens je proces in kaart brengen; daar is het logisch dat de borging van je food safety richting consument onafhankelijk is van je bedrijfsgrootte.

Belangrijk: het resultaat van dergelijke audits is geen certificaat, maar een “letter of confirmation”, waarmee je aan je klanten kan aantonen dat je geslaagd bent.

Is dit dus iets voor jouw bedrijf?

Kom alles te weten over de BRCGS Start! standaard en IFS Progress norm.

De Global Markets Progress standaarden van BRCGS en IFS zijn geënt op de grote-broer-normen, maar hier en daar zitten toch opmerkelijke verschillen. Deze zijn specifiek geschreven voor bedrijven die te klein zijn om de administratieve last te dragen van de volledige norm, of die te klein zijn om al deze vereisten te voldoen.

Ben je dus actief als producent in de sector levensmiddelen, en ben je beperkt in aantal personeelsleden en omzet?

Tijdens een in-house opleiding vertel ik je in detail of dit iets is voor jou, en wat van jou verwacht wordt.

Ter info: vanaf 1 oktober 2023 is versie 3 van de IFS Progress Food standaard (voorheen de Global Markets standaard dus) verplicht tijdens audits bij producenten van levensmiddelen.

Programma opleiding BRCGS Start! / IFS Progress

  • De vereisten,
  • De beoordelingssystematiek,
  • Waar de verschillende Standaarden elk de klemtoon leggen,
  • De belangrijkste verschillen met de grote broer variant
  • En veel meer uiteraard…

Praktische informatie

Een training van een halve dag. Uiteraard is deze opleiding volledig op maat van uw onderneming, en is doorspekt met praktijkvoorbeelden.

Kostprijs: op maat

Max. 10 personen.

De opleidingen vinden plaats in uw bedrijf, en vooraf wordt overlegd welke accenten dienen gelegd te worden. Het geheel wordt rijkelijk geïllustreerd aan de hand van voorbeelden uit uw specifieke sector.

Tot 50% tegemoetkoming

Als opleidingsadviseur van de voedingsindustrie ben ik erkend door Alimento, en geven mijn coaching en opleidingen, voor bepaalde cursisten, recht op een financiële tegemoetkoming. Het gaat over werknemers en werkgevers van de voedingsindustrie (paritaire comités 118 en 220). Ook voor uitzendkrachten actief in paritair comité 118 en 220 kunt u genieten van gereduceerde tarieven.

Vraag een offerte BRC START! of IFS PROGRESS aan

Nood aan antwoorden of oplossingen
ivm voedselveiligheid?

Contacteer ons
Alexander