Is voedselveiligheid onderdeel van uw bedrijfscultuur?

Het is een feit: het hebben én onderhouden van een Food Safety Culture staat letterlijk in de Europese wetgeving! In Chapter XI bis bij de EU Verordening 852/2004 (via de EU Verordening 2021/382) wordt toegelicht door de wetgever wat er van een bedrijf in de voedselketen verwacht wordt.

Dit is een VER-OR-DE-NING, m.a.w. deze is zonder omzetting in nationaal recht van kracht in alle lidstaten van de EU, en dit vanaf 23 maart 2021.

Ook de commerciële standaarden, onder impuls van de GFSI (Global Food Safety Initiative) hebben Food Safety Culture opgenomen als verplicht voer voor ieder bedrijf die zich wil laten certificeren tegen de BRCGS normen, IFS normen en FSSC 22000 normen.

En om je helemaal te overtuigen: de 2020 update van de FAO/WHO Codex Alimentarius, zeg maar de bijbel van de HACCP approach, spreekt nu klaar en duidelijk van het fundamenteel belang van een positieve Voedselveiligheidscultuur:

“Fundamental to the successful functioning of any food hygiene system is the establishment and maintenance of a positive food safety culture acknowledging the importance of human behaviour in providing safe and suitable food…”

Niets is zo belangrijk als het menselijk kapitaal dus in jouw bedrijf. Mensen hebben een enorme impact op de food safety status van het door jou geproduceerd levensmiddel, én de reputatie van jouw bedrijf. M.a.w., heb je al nagedacht over een plan van aanpak om deze voedselveiligheidscultuur naar nieuwe hoogtes te tillen?

Je bent misschien geen psycholoog, maar vrees niet: dit aanpakken is niet alleen de taak van de kwaliteitsmanager, maar het werk van het ganse bedrijf. Niet in het minst van de bedrijfsleiding.

In deze opleiding geef ik tips om stapsgewijs, via een concreet plan van aanpak, de voedselveiligheidscultuur in jouw bedrijf te verbeteren. Naast de theorie werken we met concrete voorbeelden geplukt van de productievloer.

De inhoud

U leert o.a.:

 • Wat een positieve food safety culture zou moeten zijn
 • Hoe je een food safety culture promoot in de organisatie
 • Hoe je moeilijke veranderingsprocessen doorvoert
 • Hoe je efficiënter kan communiceren met alle hiërarchische lagen in het bedrijf
 • Waarop te focussene via een prioriteiten setting
 • Welke KPI’s je kan introduceren om de vooruitgang te meten
 • Hoe je best met tegenkantingen kan omgaan
 • … en nog zoooo veel meer!

Deze opleiding Food Safet Culture biedt een unieke combinatie van het food safety luik én het “soft skills” gedeelte.

Na afloop van deze opleiding ben je in staat om zelf je plan te schrijven, uit te leggen aan je auditor én door te voeren in je bedrijf.

Deze opleiding is bedoeld voor:

 • Kwaliteitsmanagers
 • Medewerkers HRM
 • Poductieverantwoordelijken
 • CEO’s

PS: deze cultuursverandering gaat hand in hand met de zogenaamde BRC whistle blower procedure, of klokkenluider principe. Lees meer op onze Klokkenluider-pagina.

Praktische informatie

Een training van 0.5 dag bij u op bedrijf (max. 15 deelnemers). Deze opleiding is dan ook volledig op maat van uw onderneming, en is doorspekt met praktijkvoorbeelden en oefeningen conform uw sector en uw productengamma. Vooraf wordt overlegd welke accenten dienen gelegd te worden.

Al wat u moet voorzien is een vergaderzaal en een open mindset van de cursisten!

Na afloop ontvangt u een attest van deelname.

Tot 50% tegemoetkoming

Als opleidingsadviseur van de voedingsindustrie ben ik erkend door Alimento, en geven mijn opleidingen Food Safety Culture, voor bepaalde cursisten, recht op een financiële tegemoetkoming. Het gaat over werknemers en werkgevers van de voedingsindustrie (paritaire comités 118 en 220). Ook voor uitzendkrachten actief in paritair comité 118 en 220 kunt u genieten van gereduceerde tarieven.

Vraag een offerte voor een in-house Food Safety Culture training aan

Nood aan antwoorden of oplossingen
ivm voedselveiligheid?

Contacteer ons
Alexander