Vertrouwenspersoon voor 1 euro per dag!

Heb je al een vertrouwenspersoon voedselveiligheid & kwaliteit aangesteld?

Wist je dat in december 2023 de EU klokkenluiders richtlijn omgezet is naar Belgisch recht? Deze bepaalt dat een bedrijf vanaf 50 medewerkers verplicht een meldingskanaal moet opzetten. Ook moet de melder in kwestie beschermd zijn.

Als professioneel bedrijf in de voedselketen ben je verplicht een vertrouwenspersoon te hebben: iemand waaraan personeel twijfels over wettelijkheid, kwaliteit, integriteit en voedselveiligheid kan toevertrouwen in alle anonimiteit. Ik neem die rol graag op mij.

Het klokkenluider-principe (Engels: whistle blower) is al langer gekend in andere sectoren. Ook in de food wereld is de noodzaak doorgedrongen, en dus nu ook in de normen zoals BRCGS, IFS en FSSC 22000 (de GFSI goedgekeurde standaarden dus). Ieder bedrijf moet iemand kenbaar maken in de organisatie bij wie elk personeelslid zaken kan melden waarover hij / zij zich vragen stelt.

Op het vlak van wettelijkheid, kwaliteit, integriteit, en voedselveiligheid kan het misschien eens fout lopen, maar niemand durft dit naar voren te brengen. Als er een vertrouwenspersoon is aangeduid, wordt de drempel lager.

Voorwaarde is wel dat deze vertrouwenspersoon gekend is in het bedrijf, en dat de melder zekerheid moet hebben over diens anonimiteit (BRCGS Food Safety versie 9, vereiste 1.1.6, BRCGS for Storage & Distribution versie 4, clause 1.1.6).

Als extern expert ben ik perfect geplaatst om die rol op mij te nemen. Jouw personeel meldt, ik beoordeel, en ik rapporteer, met bescherming van anonimiteit van de melder.

Voor slechts 1 euro per dag* neem ik de rol van extern vertrouwenspersoon** op mij.

Vraag meer info over dit abonnement

* Je sluit een abonnement voor 1 jaar af. Prijs geïndexeerd.

** Op vlak van productveiligheid, -integriteit, -wettelijkheid, en kwaliteit.

Ik schreef over dit onderwerp eerder al een blogbericht. Klik hieronder om het volledig te lezen.

Lees de blog ``Klokkenluider gezocht``

Nood aan antwoorden of oplossingen
ivm voedselveiligheid?

Contacteer ons
Alexander