“Ah… die mannen van TD, ken je die?”
Klinkt dit soort verzuchting je bekend in de oren?
Misschien heb je ze zelf al geformuleerd?
Misschien hoor je dit uit monde van de operatoren in productie.
Of misschien zit het op een hoger niveau? Bij de directie bijvoorbeeld.
En wat is de toon van deze verzuchting? Is het er eentje in de stijl van “tja, daar valt niet veel mee aan te vangen”, of is het à la “wij tegen de TD; TD tegen de rest van de fabriek”.
Ik zeg voluit: STOP!
Mensen van de TD worden veelal als vreemde eenden in de bijt beschouwd: ze worden niet beschouwd als operatoren, ze zijn ook geen administratieve krachten, en ze lopen overal kriskras doorheen (fysiek dan, in de fabriek).
Echter, zij zijn het wel die de machines moeten draaiende houden. Zij zin het die de immense verantwoordelijkheid hebben om überhaupt producten te kúnnen produceren.
Zouden zij dan niet een veel grotere rol moeten krijgen in het food safety verhaal?
Als je ’t aan mij vraagt wel.
De TD is bij zó veel aspecten van voedselveiligheid betrokken.
Als er een nieuwe machine geïnstalleerd wordt bijvoorbeeld.
Als er preventief onderhoud moet gebeuren.
Bij een panne moeten zij oordelen of er gevaar tot productcontaminatie is bij de heropstart nadien.
Worden er nieuwe transportbanden aangekocht? O ja, die moeten geschikt zijn voor contact met levensmiddelen.
En jazeker: in de HACCP studie kunnen zij waardevolle input geven bij het inschatten van mogelijke fysische gevaren, maar evengoed chemisch contaminatiegevaar.
En zijn zij het ook niet die de meeste externen toelaten tot de productiegedeeltes van de fabriek? Welke impact hebben die niet op je voedselveiligheid.
Ik kan zo nog even doorgaan, maar het zou klaar en duidelijk moeten zijn dat de techniekers (voor de Nederlandse lezers: de monteurs) een ontzettend belangrijke rol te spelen hebben in een levensmiddelenbedrijf.
Als ik interne audits doe bij klanten merk ik dat er vele keren een link is naar TD. Kijk alleen al naar de items die ik hierboven opsom. Alleen… merk ik dat ze bij TD niet altijd staan te springen om auditoren te woord te staan. Ik kom het atelier binnen (als auditor), en iedereen zoekt een veilig onderkomen…
Hoe komt dat?
Wel, ik denk dat “die mannen van TD” wat meer in het kwaliteitsbad mogen getrokken worden. De bedrijven waar dit wél al gebeurt, zie ik daar ook de vruchten van plukken.
Borging voedselveiligheid door technisch onderhoud
Een hoofd technische dienst heeft zeker zijn plaats in je HACCP team.
Hygiëne opfristrainingen: verplicht TD om deel te nemen. Geen tijd? Blijf doorzetten. Splits desnoods op in meerdere groepjes. Je zal merken dat door hen te laten deelnemen zij zich hierdoor meer gewaardeerd voelen.
Food safety culture? Dat geldt ook voor “die mannen van TD”! Uiteraard, zou ik zeggen.
Ik zie en hoor trouwens van verschillende klanten dat de TD bij externe audits nogal eens met een wijde boog gepasseerd wordt. Ten onrechte dus, want hier zit een belangrijke hoeksteen van de voedselveiligheidsbeheersing van een bedrijf.
Hoe wordt de technische dienst bij jouw bedrijf behandeld? Als apart van de productie? Als noodzakelijk kwaad? Als vreemde paria’s in een food omgeving?
Laat het mij weten. Ik ben benieuwd naar je reactie.
Ik kan jouw TD mensen een onderdompeling in het food safety bad geven. Ik kom speciaal bij jou op het bedrijf een opleiding “HACCP: hoe en waarom?” geven, specifiek afgestemd op hun job.
Interesse? Hier vind je wat dit inhoudt. Contacteer me voor een offerte.
Ik wil onze technische mensen een kwaliteitsbad geven
Alexander Platteeuw