FAVV spreekt zich (half) uit over MOSH en MOAH

MOSH? MOAH? Minerale oliën? Als je te maken hebt met verpakkingsmaterialen uit karton of papier, dan heb je hier zeker al van gehoord.

Indien niet: minerale oliën zijn chemische componenten die o.a. toegevoegd worden aan inkten. Deze inkten worden gebruikt bij de bedrukking van kranten, papierwaren, verpakking, etc. Aangezien er in de karton- en papierindustrie enorme stromen gerecycleerd materiaal gebruikt worden (goed voor het milieu!), komen er dus hoeveelheden minerale oliën in de uiteindelijke verpakkingsmaterialen terecht. En dat blijkt nu de laatste jaren een probleem te zijn. Let op: minerale oliën komen evengoed via smeeroliën in de voeding terecht, of via jutezakken (denk aan cacaobonen), of via motorolie van de landbouwmachines, etc. Maar, laat ons even focussen op de grootste brok: verpakkingsmaterialen.

In de minerale oliën blijken de MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en de MOAH (de A staat voor Aromatic of onverzadigd) zich op te hopen in het menselijk lichaam. Onderzoek bij ratten heeft aangetoond dat met name de MOAH kankerverwekkend zouden kunnen zijn. “Zouden kunnen zijn”. Ik wik mijn woorden. Eerst en vooral omdat je proeven op dieren niet zomaar mag extrapoleren naar mensen, en ten tweede omdat onderzoek naar de effecten nog geen sluitende bewijzen opgeleverd hebben.

Maar toch zijn MOSH en MOAH “of growing concern”. In maart van dit jaar al liet het FAVV producten uit de rekken halen wegens aanwezigheid van minerale oliën. Maar het straffe is dat er tot op vandaag geen wettelijke limieten voor deze bestanddelen bestaan! De Nederlandse fabrikant in deze kwestie heeft het voorzorgsprincipe in acht genomen, en toch besloten tot een recall.

Welke richtwaarden hebben we?

Er is een Duits voorstel tot normering, en ook in de Swiss Ordinance (de meest omvattende wettekst momenteel betreffende inkten, maar Zwitserland is geen EU-land) zijn de minerale oliën opgenomen.

Het Wetenschappelijk Comité heeft, mede op basis daarvan, richtwaarden gepubliceerd voor MOSH, per type levensmiddel. Voor MOAH heeft het zich onthouden, wegens het onvoldoende aanwezig zijn van wetenschappelijke info.

De publicatie ervan vind je hier.

MOSH en MOAH? Daar is het laatste nog zeker niet over gezegd. Op Europees niveau komt er zeker een wetgeving, alleen is dat nog niet voor vandaag. Verwacht ergens iets in 2019.

Meer info? Contacteer mij en we bekijken samen wat de impact is op uw business.

Ik wil meer weten over MOSH en MOAH

Comments
  • Dag Alexander,

    Bij ons zijn er drie leveranciers die in karton en papier verpakte goederen leveren. De volgende BRC audit staat gepland voor januari.
    Moet ik tegen dan nieuwe technische fiches en/of conformiteitsattesten aanvragen ?

    Grtj Liviu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *