IFS Food versie 8 vanaf 1 januari 2024 voor food producenten

Met veel tromgeroffel heeft IFS versie 8 gepubliceerd. Evenwel klinkt dat geroffel nogal vals, en doet het me denken aan een Doppler-echo (denk aan het uit de toon klinkend signaal van een ambulance die net voorbij scheert). Was het echt nodig voor IFS om een nieuwe versie te publiceren?

Kortweg: neen. Dit ruikt naar wanhoop.

Ik zou zelfs zeggen: naar schaamte. Zo keert men terug naar de invulling van de B-score zoals die bestond 2 versies geleden, en ook schrapt men de term assessment om opniéuw over audits te spreken. Ook dat kenden we al van in versie 6, nietwaar… De opgegeven reden: “het zich in lijn stellen met de ISO 22003-2 en… jawel, GFSI benchmarking eisen. Tiens, waren die 2 niet tot voor kort op voet van oorlog met elkaar?

Soit, tiwadati (“het is wat het is”, naar Wouter Deprez). Vanaf 1 januari 2024 zijn alle audits verplicht tegen versie 8 (vrije keuze al mogelijk vanaf 1 oktober).

Wat met de inhoudelijke wijzigingen voor de IFS gecertificeerde bedrijven?

Ik onthou o.a. (niet-limitatieve lijst):

  • objectieven rond food safety culture,
  • sustainability in het beleid,
  • het feit dat jaarlijks nu een 12-maandelijkse periode is voor recurrente evaluatie tools,
  • punten en komma’s (zoals b.v.b. iets rond vapen),
  • HACCP validatie,
  • en vooral, een sterke neiging tot kopiëren van BRC eisen. Een voorbeeld? Het feit dat je aankoop procedure nu ook moet beschrijven hoe je met uitzonderingen omgaat.

Met de IFS Food standaard is op zich niets mis, alleen begrijp ik niet waarom dit allemaal tot een nieuwe versie publicatie moest leiden. Versie 7.1 ware even logisch geweest m.i.

Je hebt dus nog even tijd om je (minimaal) aan te passen. Ik heb mij al helemaal ingelezen, en sta klaar om jou feilloos door je volgende audit te loodsen!

Ik geef zoals steeds bij nieuwe versies 2 soorten opleidingen:

Eentje waarbij ik je enkel de wijzigingen toelicht. Dat kan dus deze keer vrij kort; in ca. 30 minuten ben ik klaar. Ideaal dus voor een Teams vergadering (of om mee op te nemen bij een volgend bezoek bij jou ter plaatse, tenminste als je al bestaande klant bent).

De verkorte opleiding IFS Food 8 (kies OPTIE 1)

Ofwel een training waarin ik de volledige IFS standaard uit de doeken doe. Deze IFS Food opleiding duurt 1 dag, bij jou op bedrijf.

De 1-dag inhouse FULL IFS Food 8 opleiding (kies OPTIE 2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *