Mag het even stoppen, ja? (die nieuwe versies van food safety normen)

Alsof het thuiswerken, de constante stortvloed aan nieuwe covid-regels, de onzekere toekomst en wat-weet-ik-al-niet al niet stresserend genoeg zijn, komt FSSC 22000 doodleuk op de proppen met een nieuwe versie van hun standaard. Hopla! Het papier van versie 5 was nog warm en daar is FSSC 22000 versie 5.1 al (laat ons hopen dat ze met 1 digit na de komma stoppen).

Ook al ben je misschien niet FSSC 22000 gecertificeerd, lees zeker verder. Zoals altijd kijken BRCGS en IFS mee over de schouder bij de concurrentie…

Onder druk van de GFSI (de Global Food Safety Initiative) is de vereiste rond food safety culture verder uitgediept. Het is nu concreter welke soort vragen je als auditee kan krijgen om jouw food safety culture te beoordelen.

Product design & development eisen werden wat verduidelijkt, of beter gezegd: geëxpliciteerd. Eigenlijk mag je deze topic lezen als change management. Hoe ga je veranderingen in je organisatie borgen? Hoe zorg je ervoor dat de nodige verificaties en validaties niet vergeten worden bij de introductie van een nieuwe machine, een wijziging in receptuur, etc.

En last but not least: ook remote audits, audits vanop afstand, zijn nu in een protocol gegoten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen gedeeltelijk remote audits en volledig remote audits. Die laatste kunnen, hou je vast, bijvoorbeeld door middel van drones in de productie. Jawel, je leest het goed: een bedrijfsbezoek met behulp van drones. Ik ben benieuwd naar de resultaten van dergelijke audits. Sowieso vind ik volledig remote audits geen goed idee: je mist hiermee zeer veel. In de combinatie van een fysiek bezoek van de productie en een remote audit van het documentaire geloof ik veel meer. Voor alle duidelijkheid: een full remote FSSC 22000 audit is NIET GFSI goedgekeurd.

Bereid je als auditee voor op versie 5.1 van de FSSC 22000 standaard met een gap-analyse door mezelf uitgevoerd.

Vanaf 1 april 2021 te hanteren.

Vraag een gap-analyse FSSC 22000 versie 5.1 aan

Versterk de food safety culture in je bedrijf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *