Waar was jij op 9/11?

9/11. Het was onlangs weer zover. De 19e verjaardag van die bewuste dag.

‘Waar was jij toen je het nieuws hoorde?’

Een vraag die zowat iedereen ter wereld zonder verpinken vlot kan beantwoorden.

Waar ik was die dag?

Wel, ik werkte toendertijd in een vleesbedrijf. Mijn bureau was gelegen in het midden van de fabriek. Geen ramen naar buiten toe. Geen contact met de buitenwereld. We schrijven 2001, dus een smartphone bestond nog niet, en internet was niet standaard geïnstalleerd op je pc. Ik had die dag alleen de binnenkant van de fabriek gezien, dus toen ik ’s avonds bij het naar huis rijden de radio aanzette, hoorde ik nog net iets in de trant van ‘voor al wie met vragen zit over de gebeurtenissen in de Verenigde Staten, gelieve naar dit nummer van buitenlandse zaken te bellen….’

Euh? Waar had die het over? Mijn echtgenote, toen nog mijn vriendin, had die dag ook geen nieuws gehoord, dus het was pas toen we in de vooravond samen gingen lopen dat het nieuws begon door te dringen. Het zat zo: om tot bij het park te geraken waar we meestal liepen, moesten we door een aantal straten met rijtjeshuizen. De avond was aan het vallen, dus je kon door alle ramen binnenkijken in de living. Welnu, in ALLE, jawel ALLE, woonkamers stond de televisie op, en zag je de later iconisch geworden beelden van de brandende twin towers. We vertraagden onze pas, enerzijds om ietsje langer te kunnen blijven kijken, anderzijds uit totaal ongeloof en verbijstering. Wtf?

Weetje van de dag: amper 7 dagen ervoor stond ikzelf, Alexander Platteeuw, aan de voet van de bewuste twin towers. We twijfelden toen of we de WTC dan wel het Empire State Building zouden bestijgen, en besloten uiteindelijk om die laatste te nemen. Ik kan je verzekeren dat we in de dagen na de gebeurtenissen meerdere keren elkaar hebben in de wang moeten knijpen om er zeker van te zijn dat dit allemaal geen nare droom was. Hoeveel geluk kan een mens hebben?

De geluksfactor

Geluk is een factor die we allemaal nodig hebben in ons leven, én op het werk, zoveel is zeker. Maar een juiste beslissing nemen, op het juiste moment is dat evenzeer.

Op basis van wat neem jij belangrijke beslissingen? Voel je je altijd goed geplaatst om de juiste beslissing te nemen?

In een organisatie wordt er al snel richting de QA en food safety coördinator gekeken als er moeilijke kwesties op tafel komen. Issues die van dicht of van verre met de kwaliteit, wettelijkheid of voedselveiligheid van het product te maken hebben. Maar moet de QA coördinator dan onderlegd zijn in alle aspecten van die domeinen? Of beter gezegd: kán de QA coördinator wel onderlegd zijn in alles? De wetenschap evolueert, de wetgeving verandert, de wereld staat niet stil. Logisch dan ook dat het een echte strijd is geworden om ‘on top of everything’ te zijn van alles wat er rondom ons gebeurt.

Ik herhaal: neem je dus altijd beslissingen op basis van feiten, wettelijke onderbouwing, voorschriften etc.? We zijn mensen, dus enige emotionaliteit is ons niet vreemd. Bij de ene al iets meer dan de andere.

Omdat het dus op vandaag onmogelijk geworden is om in alles de expert te zijn, is het van het grootste belang om samen te werken. Samen met collega’s intern, en samen met experten extern. Met gebundelde kennis kom je veel verder. 1 + 1 is meer dan 2.

Sta je dus voor een beslissing waarbij je voelt dat extra input jouw zaak kan versterken, wees dan niet te benauwd om hulp in te roepen. Hulp van mensen met ervaring, zij het intern, zij het extern. Mensen die dergelijke problemen al meegemaakt hebben. Mensen die het probleem vanuit een andere hoek bekijken, omdat ze juist net onafhankelijk hun opinie kunnen geven. Je zal je achteraf zo veel zekerder voelen.

Goede expertise is een langetermijnsinvestering

Een klant van mij ging zijn fabriek verbouwen. Hij was toen nog geen klant, voor alle duidelijkheid. Pas toen de verbouwing zo goed als rond was, riep hij mijn advies in. Ik bespaar je de details, maar het was zó jammer om te moeten vaststellen dat hij onvoldoende handwasgelegenheden had voorzien. Gevolg: de vloer mocht opengebroken worden om extra aan- en afvoer van water te voorzien. Er was geen elektriciteit voorzien voor insectendoders op kritische plaatsen. Ramen van het productiebureel, uitkijkend op productie, waren niet glasbreukbestendig. Jammer, en kostelijk.

Zit je dus met twijfels over voedselveiligheid-eisen, best practices, interpretaties, aarzel dan niet en pak die telefoon. Bel me, mail me, schrijf me. Desnoods een gele briefkaart (ja die bestaan nog!).

Ik help je graag vooruit. Dat is nu eenmaal wat ik het liefst doe, en waar ik het meest voldoening uit haal: zien dat een bedrijf erop vooruit gaat, voortgaand op mijn adviezen. Ervoor zorgen dat een bedrijf future-proof wordt én blijft.

Ik wil je expertise gebruiken om zelf slimmer te worden

 

foto: Newsweek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *