Wat doet jouw papa voor werk

Onlangs ging het gesprek aan de keukentafel over de beroepen van mama en papa. De jongste had op school moeten zeggen wat mama en papa zoal deden overdag. Mama was makkelijk: boeken schrijven. Helemaal correct. Maar voor papa had hij geantwoord: “Iets met eten. En fabrieken. Ervoor zorgen dat er proper gewerkt wordt in de fabrieken.” Ja, niet zo simpel voor een manneke van 10 jaar.

Nu ik erover nadenk: ook sommige van mijn familieleden weten eigenlijk niet goed wat ik doe in het dagelijkse leven. Krijg ik zelf eigenlijk wel in simpele bewoordingen uitgelegd wat ik eigenlijk doe?

Weten jouw familieleden exact wat je doet? Of beter nog (nu komt ie): weten jouw collega’s wat de job van QA manager precies inhoudt?

Doe eens de volgende test: vraag aan 10 collega’s (van de afdelingen sales, boekhouding, HR, etc.) om jouw job in 30 seconden te omschrijven. Ik hoef de antwoorden niet te krijgen, maar ik ben er zeker van dat er toch een behoorlijk aantal met de mond vol tanden zullen staan.

QA en food safety managen ís natuurlijk ook de meest veelzijdige functie in een bedrijf (naast CEO dan). Als QA manager zit je mee in aankoop, productie, technisch onderhoud, beleid, beveiliging, verkoop, en sinds kort duwen ze voedselfraude ook nog eens je richting uit. QA for president! Hoeveel van jouw collega’s somden al deze taken op binnen de 30 seconden? Ik gok op een laag aantal.

Waar wil ik nu eigenlijk naartoe? Wel, positioneer jezelf binnen de organisatie. Laat de anderen weten waar je mee bezig bent. Overleg intern (maar hou de tijdsinvestering onder controle). QA manager is in mijn ogen de mooiste job binnen een bedrijf, maar niet altijd de meest gewaardeerde. “Kwaliteit, dat zijn die mannen die ons geld kosten!”. Ja, misschien eventjes op de korte termijn, maar op de lange termijn zijn het wel die mannen (en vrouwen) die het bedrijf recht houden.

Dus, aan alle QA mensen: respect! Keep up the good work!

En aan alle CEO’s: geef de QA mensen voldoende bewegingsvrijheid. Je hebt ze nodig. Zij zijn het die meekijken over je schouder of er geen wiel dreigt af te draaien. Zij alarmeren je als er iets fout loopt met compliance. Zij behoeden je dus voor financiële rampen. Schenk ze daarom voldoende erkenning.

Comments
 • Hey Alexander,
  goed artikel dat ik zeker deel met mijn oversten. En dan zwijgen we nog over QSHE, SHEQ,…. Quality, safety, health, environment, security, dangerous goods.

  Stefaan

 • Dag Alexander,

  Heel goed geschreven .Ik zal het onthouden als antwoord voor mijn dochter later en voor mijn familie ,collega’s en vrienden.

  Grtj.
  Liviu

 • Grappig Alexander,
  ik heb gisteren die exacte vraag gekregen van mijn zoon (enfin, van mijn vrouw die noteerde) die een vriendenboekje aan het invullen was en bij de vraag “werk papa” aangekomen was.
  Enkele jaren geleden vroeg een kleuterjuf van mijn dochter mij wat ik eigenlijk deed. In de klas had mijn dochter “mijn papa eet pralines” gezegd…
  Bijna juist 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *