Je schuimt het internet af op zoek naar een nieuwe smartphone. De keuze is oneindig, en je weet niet welke te kiezen. De media slaan je plat met reclame, wat de keuze nog moeilijker maakt. En iPhone heeft nog altijd een degelijke reputatie, maar is dat dan ook werkelijk de beste koop? Geen makkelijke opdracht, want je vrienden vertellen je ook allemaal dat hún model het beste is.
Net zo gaat het met de keuze van jouw type kwaliteitscertificaat. Je klanten vragen naar “een” certificaat, maar je merkt dat zij ook niet goed weten hoe of wat. En in-house heb je niemand met ervaring in die materie. Dus, hoe pak je dat aan?
Enkele tips om je keuze wat te vergemakkelijken:
- Misschien wel de meest doorslaggevende: luister naar je klant (vooral als je diens private label producten maakt). Heeft hij een voorkeur voor deze of een ander type, tja, dan zal je moeilijk anders kunnen. Alhoewel. Het kan nooit kwaad om je bedrijfsmodel voor te leggen aan je klant en hem te proberen overtuigen dat BRC (bijvoorbeeld) nu eenmaal niet “the best fit” is voor jou.
- Welke activiteiten oefen je uit? Het normenlandschap is op vandaag zodanig versnipperd dat een kat er haar jongen niet in terugvindt. Om het nog complexer te maken, hebben de grote schema’s nog eens meerdere subschema’s. Een IFS certificaat is dus niet zomaar “een” IFS certificaat. Neen, er is de IFS Food safety standaard voor producenten, er is de IFS Logistics standaard voor logistieke bedrijven, de IFS PACSecure voor verpakkingsproducenten, en ga zo maar door. Jouw bedrijfsactiviteit bepaalt voor welke standaard je MAG gaan. Let hiermee dus op bij de aanvraag bij een certificatie instelling.
- Welk type klanten heb je? Zitten jouw afnemers in het retail segment, of lever je eerder B2B bulkgoederen? Een belangrijke overweging, aangezien de retail georiënteerde standaarden (voorbeeld: BRC, IFS) eisen stellen omtrent communicatie van specificaties, voldoen aan lastenboeken van klanten, etc., daar waar een ISO gebaseerde standaard (zoals FSSC 22000) standaard dit in veel mindere mate doet. Denk ook aan de markten die je wil aanboren, maar waar je nu niet terecht kan omdat je geen certificaat hebt.
- Wat is het kostenplaatje? Op dit punt moet ik zeggen dat er weinig wezenlijk verschil is tussen de verschillende types. De ene zal wat extra tijd rekenen omdat je met meer personeel werkt, de ander zal het aantal productielijnen in beschouwing nemen, etc. Wat misschien wel nuttig kan zijn, is het in overweging nemen van een Autocontrole certificaat: dit behalen betekent een financiële vermindering van je jaarlijkse FAVV bijdrage. Aangezien deze berekend wordt volgens je aantal personeelsleden, kan dit bij KMO’s vanaf zo’n 20 personen al financieel voordelig worden.
- Of je zou ook kunnen opteren voor een “light” certificaat, een zogenaamd Global Markets certificaat. Zowel BRC als IFS bieden deze optie aan, zij het niet voor al hun substandaarden. Kies echter zeker niet voor een Comeos Food certificaat, want dit schema houdt op te bestaan eind 2017.
Ik weet het: een hele puzzel. Ik weet ook dat veel niet-gecertificeerde bedrijven worstelen met de vraag. Ik kan alleen maar zeggen: maak een doordachte keuze, en haal externe hulp in huis.
Ben je nog niet gecertificeerd? Dan kom ik geheel vrijblijvend én gratis bij je langs om te kijken welke opties best passen bij jouw bedrijf.