Autocontrole vs. IFS en FSSC 22000 volgens het FAVV Wetenschappelijk Comité

Het Wetenschappelijk Comité van het FAVV heeft een studie uitgevoerd om de impact van een voedselveiligheidsstandaard zoals IFS en FSSC 22000 op de borging van voedselveiligheid te meten.

Eerste bedenking: waarom is BRC niet mee opgenomen in deze studie? De moeder aller Food Safety standaarden wordt effe achterwege gelaten? In België zijn er 231 FSSC 22000 gecertificeerde bedrijven, en 320 BRC Food Safety gecertificeerde producenten, tegenover 530 over alle BRCGS schema’s heen. Van IFS heb ik geen recente cijfers, maar goed…

De studie concludeert dat het hebben van een IFS / FSSC 22000 certificaat niet wezenlijk bijdraagt aan voedselveiligheidsgaranties als dat bedrijf ook al een gevalideerd Autocontrole Systeem (ACS) heeft. Heeft het bedrijf dat niet, dan is er wel een meerwaarde in het hebben van 1 van de GFSI goedgekeurde schema’s.

Je kan er van denken wat je wil, maar ik stel mij de vraag hoeveel slimmer we daar nu van worden.

Om maar iets te zeggen: wat is de kip en wat is het ei: gaat een bedrijf eerst voor ACS, en daarna pas voor GFSI (de koepel boven IFS en FSSC 22000), of omgekeerd? M.a.w. is de meerwaarde te evalueren vanuit het standpunt van ACS t.o.v. GFSI, of omgekeerd. Laat ons wel wezen: het gros van de levensmiddelenbedrijven kiest eerst voor een “privé-standaard” (een PAS – Private Assurance Scheme, zoals in de studie genaamd), en dan pas voor ACS. Veelal om louter financiële redenen en het voordeel van de lagere frequentie in FAVV inspecties. Mij lijkt het dat de studie hier niet echt rekening mee heeft gehouden.

Wat mij meer interesseert, is bvb. om te evalueren of het onderhouden van een ACS systeem in België, met diens gigantische administratieve, economische en organisatorische last voor meerdere stakeholders in de voedselketen,  meerwaarde biedt t.o.v. landen waar een dergelijk systeem niét bestaat. In Nederland bijvoorbeeld, waar de nVWA schema’s zoals BRC en IFS aanvaardt als grondige basis voor de borging van voedselveiligheid.

Benieuwd naar jouw mening. Geef ze gerust via een persoonlijk bericht, of hieronder in de feedback.

De volledige studie vind je op deze pagina van het FAVV.

Ik zoek hulp bij het implementeren van IFS, FSSC 22000 of ACS

Alexander Platteeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *