BRCGS Position Statements BRCGS079 versie 5 en F926 versie 1

BRCGS - Brand Reputation Compliance Global Standards

BRCGS blijft maar publiceren… Geen nood: er is (nog) geen nieuwe versie uitgekomen van 1 van hun normen. Neen, het gaat hier over hun Position Statements.

Ik merk bij sommige klanten dat dergelijke Position Statements niet gekend zijn. Let op: ben je gecertificeerd tegen een BRCGS standaard (Food Safety, Storage & Distribution, Agents & Brokers, of Packaging Materials), dan is dit verplicht leesvoer.

Wat is een BRCGS Position Statement?

Na de publicatie van een norm verandert daar niets meer aan. Logisch ook. Maar, er duiken af en toe wel vragen op vanuit de gecrertificeerde bedrijven, vanuit de auditbureaus, of vanuit de media. Op dat moment steekt men bij BRC (ja, ik gebruik nog graag hun oude afkorting, want die bekt toch stukker beter – British Retail Consortium – op vandaag de Brand Reputation Compliance Global Standards, jawadde!) de koppen bij elkaar, en vormt men een opinie, een antwoord, een interpretatie. Die komen dan in de Position Statements terecht. En die zijn dan weer directe toevoegingen aan de hierboven genoemde standaarden. M.a.w. je wordt verondersteld deze toe te passen.

Het begint dus bij de vraag: “Waar vind ik die Position Statements?”

Als je BRC geauditeerd en dus gecertificeerd bent, krijg je deze normaliter rechtstreeks in je mailbox. Je moet wel wat ploegen door alle informatie die ze in 1 email duwen, want tussen alle publiciteit voor opleidingen, conferenties en minder relevante info, staan de Position Statements meestal ergens verborgen onder “new documents”.

Krijg je deze emails niet? Schrijf je dan zeker in op hun nieuwsbrief!

Omdat ik je wil hoeden voor de meest stupide afwijkingen bij je volgende audit (jawel, ik zie minor non-conformiteiten opduiken omdat bedrijven niet op de hoogte waren van de laatste Position Statements), geef ik je hieronder de nieuwste Position Statements mee.

De eerste betreft de algemene BRCGS079 mee, versie 5. In deze laatste versie gaat het over de verantwoordelijkheid van jou als gecertificeerd bedrijf om de onaangekondigde audit volgens het BRCGS protocol te laten verlopen, een kleine toevoeging omtrent “de audit moet op opeenvolgende dagen plaatsvinden” en dies meer.

Deze BRCGS079 Position Statement geldt voor al wie gecertificeerd is tegen de BRC Global Standards Food Safety, Packaging Materials and Storage & Distribution.

De link naar BRCGS079

De tweede geldt enkel voor maakbedrijven van levensmiddelen, die dus tegen de BRCGS Food Safety standaard versie 9 gecertificeerd zijn. Position Statement F926 behandelt dezelfde topics als de BRCGS079 van daarnet, met bijkomende interpretaties over wat een initiële audit nu juist is, en de toevoeging aan het protocol dat je in je tijdsvenster van 4 maanden voor je onaangekondigde audit niet van auditbureau mag wisselen.

💡Opgelet: kleine update (versie 2) van 4 april 2024💡.

De volledige tekst van BRCGS Position Statement F926

Meer BRCGS hulp nodig? Contacteer me, en ik help je op weg naar je volgende succesvolle audit.

Contacteer me voor al je BRCGS vragen

Alexander Platteeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *