Byebye certificaat na 1 feb 2021?

BREAKING NEWS: BRCGS gaat overstag en verplicht onaangekondigde audits

Wel wel wel. Wie had dit ooit gedacht? BRCGS (BRC Global Standards) heeft in position statement BRCGS079 kleur bekend: 1 op 3 audits moeten onaangekondigd gebeuren. Daarmee volgen ze de GFSI Benchmark 2020 richtlijnen, en volgen dus het voorbeeld van IFS Food en FSSC 22000.

M.a.w. alle GFSI erkende schema’s leggen deze frequentie nu op.

In concreto betekent dit:

Vanaf 1 februari 2021 verplicht voor BRCGS Food Safety versie 8, alsook voor BRCGS Packaging versie 6 gecertificeerde bedrijven.

Vanaf 1 mei 2021 geldt deze regel ook voor BRCGS for Storage & Distribution gecertificeerde ondernemingen. Waarom dan pas? Omdat dan versie 4 van kracht wordt bij audits.

Er zullen dus mijns inziens wat bedrijven sneuvelen bij hun audit. Als dit slechte bedrijven zijn die nog teren op het showelement tijdens hun voorbije, aangekondigde, audits: I couldn’t care less.

Voor de kleinere bedrijven echter, die niet noodzakelijk een in-house food safety coördinator hebben, bloedt mijn hart. Mensen die het goed willen doen, ondernemers die hun kwaliteitsverhaal op praktische wijze invullen dag in dag uit, maar die misschien niet de onderbouwing van hun HACCP risico-analyse kunnen uitleggen aan een auditor… Het zou jammer zijn mochten deze bedrijven daardoor hun certificaat verliezen.

Aan die laatsten: weet dat ik je kan helpen. Ik kan je zo goed mogelijk voorbereiden op een onaangekondigde audit. Met een minimum aan kennis moet je in staat zijn de audit te doorstaan. Indien wenselijk kan ik ook mensen inzetten bij jou op het bedrijf om je voedselveiligheid op punt te houden.

Eens te meer bewijst de efficiëntie van een systeem zijn nut: zo praktisch mogelijk, verstaanbaar voor iedereen, en met zo weinig mogelijk administratieve last. Dat is de sleutel tot het overleven van een audit, zeker als je niet zelf de QA manager bent.

Aan de showmannen: gelieve mij niet te contacteren. Verspil je energie niet.

Meer info van BRCGS zelve in hun position statement BRCGS079.

Bereid je voor op het onaangekondigde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *