De Toekomst van Voedselveiligheid: Hoe AI het Spel Verandert

Ik hou ervan om af en toe eens out-of-the-box te denken. Ik vind dat zelfs absoluut noodzakelijk in mijn hoedanigheid als consultant en ondernemer.

Ik ben ook zeer nieuwsgierig naar alle nieuwtjes op technologisch vlak.

Met wat er nu op het vlak van artificiële intelligentie (AI) aan het bewegen is, kan ik niet anders dan mijn toekomstvisie te delen.

Ik neem je graag mee in een volgens mij niet zo veraf zijnde toekomst. Hoe zullen voedingsbedrijven over pakweg 10 jaar, als het al zo lang zal duren, omgaan met de beheersing van de voedselveiligheidsproblematieken?

AI: De Krachtige Tool voor Voedselveiligheid

Hoe we dit als industrie op vandaag doen, is gekend. Food safety managers weten dat als geen ander. Het is een enorm veelzijdig vraagstuk geworden, met een duizelingwekkende administratieve last, zeer veel onbekende factoren (denk maar aan voedselfraude), een audit-moeheid, wat allemaal leidt tot frustratie, burn-outs, en een gevoel van “ik-ben-dit-niet-meer-meester”.

Met de komst van AI kan het nochtans anders. Beter. Efficiënter. Beter geborgd…

Verplaats je dus even samen met mij naar 2033. Marty McFly (https://backtothefuture.fandom.com/wiki/Marty_McFly), here we come!

Voorspellende analyses mogelijk via AI

Stel je voor dat het 2033 is en we AI kunnen loslaten op niet alleen de gegevens van ons eigen bedrijf, maar ook die van de hele sector of industrie. Het zou ons nieuwe patronen en inzichten kunnen bieden die we vandaag de dag nog missen. Het zou ons in staat stellen om voedselveiligheidsproblemen beter te beheersen, efficiënter te handelen en de veiligheid te waarborgen.

Een voorbeeldje van het intra-niveau? Je Listeria swabs: laat een computer jouw resultaten van de voorbije 10 jaar analyseren, laat deze vergelijken met de data van je extern labo (wat dus een benchmarking met concullegae oplevert), en je krijgt inzicht in de hotspots in je fabriek.

Op inter-bedrijfsniveau stel ik mij voor dat bijvoorbeeld alle bedrijven uit de chocolade industrie hun Salmonella analyses op een centraal platform droppen, alwaar een AI gestuurd systeem de boel in de gaten houdt, én verbeteringen voorstelt aan alle leden op basis van een contaminatie bij bedrijf X.

Real-time monitoring

Pasteurisatieprocessen, koelprocessen, drukmetingen, en noem maar op: we gaan dat toch niet blijven doen via een steekproefmeting op het einde van het proces, me dunkt? Via AI-gestuurde sensoren en IoT devices (Internet of Things) zullen we processen continu meten. OK, voor een stuk doen we dat al op vandaag, maar stel je even voor dat AI je inlicht wanneer iets buiten de norm gaat, en daar meteen al een actie aan koppelt. Een pasteurisatie die incorrect verlopen is? Geen probleem: het systeem stuurt zelf bij en verwittigt een robot om een staal te nemen. Tegelijkertijd wordt het lab al verwittigd dat er een staal aankomt.

Supply chain transparantie

Ik word stilaan gek van het feit dat ieder individueel food bedrijf een eigen traceerbaarheidsprocedure heeft. Dit leidt tot een bonte verzameling van allemaal losse systeempjes, die zelden met elkaar communiceren. Eén systeem dat alles overschouwt, en een speler contacteert als het een missing link detecteert, zou dat niet fantastisch zijn? Als je mijn nieuwsbrief al een tijdje volgt, dan weet je dat ik het blockchain principe genegen ben. Het heeft nog niet voor de doorbraak gezorgd die ik voorspeld had, maar ik blijf erin geloven. Dit is en zal de toekomst zijn. Niemand zal het nog verkocht krijgen dat de eindconsument een dag moet wachten op gegevens doorheen de volledige keten, tot bij de boer dus. Gebruikers zullen instante transparantie eisen, niet in het minst in crisis situaties.

QA beheer

Laat het opsporen van afwijkingen en non-conformiteiten over aan de computer. Die kan het namelijk foutlozer en sneller dan een mens. Laat diezelfde computer bovendien een voorstel tot oplossing doen. Zo win je een pak tijd, en verminder je het risico op niet-conforme producten op de markt.

Voldoen aan de Wettelijke Eisen met AI

Een nieuwtje in de wetgeving van toepassing voor jouw bedrijf en jouw productgamma? Een fluitje van een cent voor een AI-systeem om constant alle relevante wetteksten af te schuimen en je te informeren over wijzigingen, met daarbij een leesbare samenvatting van dat onderdeel uit de wet die bruikbaar is voor jou.

Food safety training

In de toekomst zal elke werknemer een gepersonaliseerde vorm van food safety training krijgen, gebaseerd op diens verleden, plaats in de organisatie en werkpost. In de vorm van een interactieve, door AI gegenereerde video, dat spreekt voor zich. Aan de werkpost kan de operator ten allen tijde vragen stellen aan diens gepersonaliseerde digitale assistent, die netjes uitlegt wat zijn taak juist inhoudt, en waarop hij / zij moet letten.

Klachtenbeheer

Gedaan met mailtjes en brieven sturen naar klanten waarin je telkens dezelfde excuses verwoordt. Een AI chatbot staat de klant / consument bij vanaf het moment dat deze een klacht heeft, tot en met het moment waarop de klacht is uitgevogeld, en een oplossing is aangereikt.

Specificatiebeheer

Een AI systeem vraagt specs op bij leveranciers en volgt de ontvangen feedback ook daadwerkelijk op. Meer nog, het systeem bundelt deze info in een centrale database, meldt eigenaardigheden, genereert zelf updates van recepten, klantenspecs en etiketten, en stuurt deze ook zelf door aan de belanghebbenden. Wie daar tegen is, mag mij een persoonlijk berichtje sturen!

Ik ben benieuwd wat jij vindt van dergelijke ontwikkelingen, maar ik zie alvast énorme voordelen.

Gedaan met administratief afstompende jobs (de zogenaamde “bullshit jobs”).

Wat een winst aan efficiëntie, en dus aan personeelskost.

Hoezo je vindt geen QA mensen? Laat een deel van het QA werk over aan AI!

En nogmaals, dé grote winst zit hem toch in het beter borgen van de voedselveiligheid. Want daar draait het in the end allemaal om: “Hoe garanderen we aan de eindgebruiker een veilig product?” Niet door trial and error, niet door te berusten, niet door het maandagmorgen-effect, neen, maar door een slim systeem dat 24/7 alle data afspeurt op conformiteit.

En oh ja, ik ben nog 1 aspect vergeten… het auditeren! Zeg nu zelf: via een jaarlijkse steekproef een bedrijf een license-to-sell geven? Daar zullen we over 10 jaar eens om glimlachen. Duik even in deze hersenkronkel van mij: je geeft je audit-instelling toegang tot je databeheer (mits veiligheden in te bouwen op vlak van confidentiële info), en je auditor krijgt via ditzelfde systeem meldingen, statistieken, rapporten, en een inzicht in jouw getroffen acties. Als alles conform verloopt, is er geen verdere nood aan voor de zoveelste keer deze gegevens nog eens te moeten voorleggen. Dan kan de “audit” zich beperken tot het menselijke aspect. De voedselveiligheidscultuur, ja, daar is ie weer. Laat dat nu net het aspect zijn dat we m.i. niét aan een robot kunnen overlaten.

Samen Op Weg naar de Toekomst van Voedselveiligheid

Waarmee ik naadloos kom tot mijn slotpleidooi: met dit alles mag het menselijk aspect niet vergeten worden. Het is niet omdat iemand haar instructies via een slimme bril krijgt, en dat het AI systeem zegt dat iets moet onderschept worden, dat de mens, degene die de actie moet uitvoeren, zich niet kan vergissen. Palet A moest geblokkeerd worden, maar is toch op de vrachtwagen beland, zoiets.

In dit kader moet ik ook mezelf in vraag stellen. Waarom zouden jullie, als bedrijven, nog bij een consultant aankloppen als je het antwoord op je vraag aan een machine kan stellen? Welnu, beste vrienden, vrees niet. Ik bén ook daadwerkelijk bezig mijn dienstverlening aan het heruitvinden. Niemand zal anno 2033 nog zitten wachten op iemand die hem de BRC norm versie 34 komt uitleggen (laat dat maar aan de robot over). Neen, mijn toegevoegde waarde zal liggen in het inschatten van de zeer specifieke noden in jouw sector, jouw bedrijfssetting, met jouw specifieke productaspecten, en jouw specifieke uitdagingen. De kunst zal er in liggen om jou in de eerste plaats te leiden naar het slim omgaan met de op ons af komende nieuwe systemen. Want vrees niet: wat we nu zien, is de slechtste AI ever. This is just the beginning.

Ik maak alvast mijn borst nat om 2033-proof te zijn. Volg je me op deze boeiende reis?

Ik wil wel eens met je sparren over de toekomst van AI en food safety management
Comments
  • Beste Alexander,
    Ik vond het fijn deze futuristische visie te lezen. De snelheid waarmee technologie evolueert is moeilijk te vatten maar toch denk ik niet dat het in de kwaliteitszorg zo een vaart zal lopen. De voedingsindustrie en al zeker de vlees/vleesproductensector is niet de snelste volger van nieuwe trends en technieken. Vele zaken gebeuren nog zoals 20 jaar geleden en het is me niet duidelijk hoe snel AI onze denk- en werkmethodes kan beïnvloeden.
    Maar gelukkig kennen we de toekomst niet en zoals steeds zijn we flexibel genoeg om ons aan te passen aan nieuwe situaties al doen we dat meestal trager dan mogelijk.
    Groeten,

  • Beste Frank,

    Exact dezelfde woorden zie opduiken iedere keer een revolutie plaatsvindt:
    – het internet ging enkel iets voor overheidsinstanties zijn
    – draadloze telefoons? “Allez, wat gaan we daar nu mee doen?”
    – de telefoon zelve? Dat was enkel iets voor intercompany communicatie
    – de auto was iets waar niemand op zat te wachten. “Geef ons snellere paarden!”

    En zie…

    Niemand kan verplicht worden om mee als eerste op de kar te springen, maar zij die niet meespringen, blijven alleen achter, als ze al een reden tot bestaan blijven behouden… Meespringen wil zeggen: concurrentieel blijven, innovatief kunnen zijn, en kostenefficiënt werken.

    Afspraak in de toekomst?

    Alexander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *