Toen mijn vrouw en ik 20 jaar geleden op huizenjacht gingen, werden we meermaals geconfronteerd met de Vlaamse koterijen. Zoals 1 makelaar het plastisch uitdrukte: “de Vlaamse aanhorigheden”.
Verandaatje hier, duivenkot daar, daarachter nog een oud toilethok, geattacheerd aan misschien het berghok voor de tuinspullen.
Je kent het wel: de sliert van kotje na kotje na kotje.
Ook zo bij ons huis. Na de keuken-annex-veranda een lang smal WC-hok, waar je billen aan de bril vastvroren in de winter en je dus liefst niet te lang verbleef, met daarachter de werkstal.
Onze eerste missie? Slopen die handel! Weg met de Vlaamse aanhorigheden.
Als je er eens bij stilstaat, is het ook een ongelooflijk on-efficiënte manier van inrichten: om in het laatste vertrek te komen moet je langs buiten om. Ook in de winter dus. Bovendien is het artistieke niveau meestal ver te zoeken bij dergelijke constructies.
Over de veiligheid valt ook wel iets te zeggen: ik ken weinig koterij-aanhangsels die op een deftige fundering gebouwd zijn. Vroeg of laat begint de vloer te verzakken, de muren beginnen te scheuren, en je bent vertrokken voor een tijdje miserie.
Weg met de koterijen
Hoe is het met de Vlaamse aanhorigheden in jouw kwaliteits- en voedselveiligheidssysteem gesteld?
Telkens maar blijven bijbouwen? In de loop der jaren verworden tot een los aan elkaar hangend kluwen van kotjes?
Misschien beginnen de funderingen al hier en daar te verzakken?
Stop dus met die koterij-politiek. Sloop die dingen.
Neem even de tijd om de architectuur van je systeem te evalueren. Misschien is je QA systeem wel al zó oud dat het goed is om meteen ook je hele constructie te slopen?
Ik ben jouw systeem-architect. Ik heb al ettelijke klanten geholpen bij het herdenken van hun systeem. Weg met de hokjes en kotjes. 1 robuust systeem, future proof. Bovendien een systeem dat die naam waardig is: iets wat onafhankelijk is van de kennis in het hoofd van 1 individu, maar iets waar iedereen zijn weg in terug vindt. Niets zo frustrerend als een systeem waar iedereen in het bedrijf met een wijde boog om heen loopt, toch?
Denk even kritisch na over je systeem. Laat iemand zoals mij er eens als buitenstaander naar kijken. Met mijn ervaring in de food sector (ik heb hónderden kwaliteitssystemen gezien) kan ik je snel vertellen waar de mogelijkheden tot optimalisatie zitten.
Maak nu je start met het afbreken van koterijen.
Alexander Platteeuw