Met deze tips ben je klaar voor versie 6 van BRC Packaging

Sinds 1 februari wordt versie 6 van de BRC Global Standard for Packaging Materials gebruikt bij de audits. Toch iets om te blijven bij stilstaan, want er veranderde wel wat t.o.v. versie 5.

Ben je niet BRC gecertificeerd? Lees dan toch maar verder, want wat bij BRC geïntroduceerd wordt, volgt binnen de kortste keren bij de concurrerende standaarden (denk aan FSSC 22000 Packaging, of IFS PACsecure).

Welke zijn de grootste wijzigingen?

Eerst en vooral is de structuur van de standaard helemaal overhoop gegooid. Waar er voorheen een onderscheid werd gemaakt tussen Basic Hygiene (lees: verpakkingsmaterialen zonder direct contact met voeding) en High Hygiene (voor de direct contact materials dus), is alles nu op 1 hoop gegooid. Echter, afhankelijk van de eis moet je “based on risk” oordelen of deze voor jouw product en jouw toepassing geldt.

Een voorbeeld: de frequentie van de fabrieksinspecties moet bepaald worden op basis van risico. M.a.w. deze zal hoger zijn als je met directe contact materialen zit vs indirecte.

Nog eentje: de monitoring van de waterkwaliteit (microbiologisch en chemisch) moeten uitgevoerd worden op basis van een risico-evaluatie.

Tip: filter de norm eens op “risk-based” of “based on risk”…

BRC heeft expliciet aangegeven dat een auditor hier kan naar vragen. Documenteer deze risico-analyses dus!

Wat is er nog veranderd?

BRC Packaging 6 beschouwt in hoofdstuk 3.9 zowel een deel van het (productie)proces, ofwel het volledige proces. De termen subcontracting en outsourcing zijn dan weer verwarrend in de glossary, maar het belangrijkste is dat je beide activiteiten meeneemt in je systeem.

Daaraan gelinkt: vanaf nu moet je het bedrijf kennen dat de laatste productie- of verpakkingsstap van je grondstof uitvoert. Makkie als je rechtstreeks bij de producent koopt. Een stuk moeilijker echter als je bij een agent koopt.

En nu we het toch over grondstoffen hebben: fraude heeft zijn vaste stek gevonden in hoofdstuk 3.8. Voorheen was dit al vereist via een Position statement, maar nu staat deze eis dus hard gecodeerd. Het komt erop neer dat je je via een risico-analyse (de zogenaamde VACCP studie) afvraagt welke grondstoffen risicovol zijn qua fraude, en hoe je je daartegen gaat wapenen. Een voorbeeld: je koopt virgin karton. Wat is dus de kans dat ergens een schakel in je supply chain in de verleiding komt om er een percentage gerecycleerd materiaal in te mengen? (meer info over food fraud hier)

Food safety culture

Ook sluipt Food Safety Culture voorzichtig de standaard binnen. Aangezien dit topic al werd ingevoerd in de Food standaard (BRC Food versie 8), trekt BRC nu de lijn door naar de andere standaarden. Waarover gaat het? Als bedrijf moet je ervoor zorgen dat het kwaliteits- en voedselveiligheidsbewustzijn verhoogt bij je personeel. Mensen moeten zich beter bewust zijn van de gevolgen van hun daden, en tijdig alarmeren als er iets dreigt af te wijken van de specificatie. Hoe doe je dit? Door bijvoorbeeld mensen beter te motiveren, door anders te communiceren met hen, door hen beter te trainen, etc. Er zijn heel veel manieren om dit te doen. Te veel om hier op te sommen. Ik verwijs je dan ook graag door naar andere nieuwsbrieven die ik daarover schreef, alsook mijn hands-on training Food Safety Culture.

Produceer je contactmaterialen voor direct contact? Dan moet je nadenken over een microbiologisch Environmental Monitoring Program; ook eentje die vanuit de Food Standard versie 8 komt.

Bedruk je de producten (of laat je die bedrukken door een derde partij)? Lees dan zeker hoofdstuk 5.3 Packaging print control. Hierin worden expliciete eisen geformuleerd omtrent de controles die je dient uit te voeren, zoals kleurcontrole, controle van je lampen, etc.

Corrigerende en preventieve maatregelen waren al belangrijk (en zouden in je QMS al sinds jaar en dag de nodige aandacht moeten krijgen, me dunkt!), maar BRC heeft hier nu een nieuwe Fundamental eis van gemaakt. Dit wil dus zeggen dat ook zij dit een pilaar van je systeem vinden.

En tot slot: mocht je ook traded products verhandelen (producten waarop je zelf geen manipulatie uitoefent, maar zuiver aankoopt en as such weer doorverkoopt), dan kan je je optioneel ook laten certificeren voor een bijkomend hoofdstuk 7 Traded Products.

Is dat alles?

Dit zijn natuurlijk maar de grote lijnen. Wil je in detail weten wat jouw bedrijf exact moet aanpassen, geef dan zeker een seintje. Dit kan via een coaching traject, of via een in-house opleiding BRC Packaging issue 6. Ik sta klaar om je zonder kleerscheuren naar je volgende audit te loodsen.

De standaard zelf kan je hier downloaden (kies voor de FREE PDF optie aan de rechterkant).

Een GRATIS handig documentje met de nieuwe eisen voor huidige Basic Hygiene bedrijven vind je hier.

P.S.: voor het geval je nog van BRC IoP hoort spreken: die benaming bestaat al ettelijke jaren niet meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *