Zuid-Afrika veiliger met deze aanpak?

Recent was ik in Zuid-Afrika: een prachtig land, met alomtegenwoordige natuur, mooi weer, lekker eten, en pareltjes van accommodaties. Smelt maar al even weg… Het is natuurlijk ook een fascinerend land wegens zijn bewogen geschiedenis. Amper 27 jaar geleden werd Nelson Mandela vrijgelaten, wat intern voor een politieke aardverschuiving zorgde. Tot op vandaag heeft Mr. Mandela nog steeds de status van halfgod. Maar… Mandela is er niet meer, en de problemen met veiligheid in het land zijn allerminst opgelost. Sowieso heeft Zuid-Afrika al sinds jaar en dag een kwalijke reputatie als het op vlak van veiligheid aankomt Ter plaatse kon ik dat met eigen ogen aanschouwen.

Zo zag ik gedurende drie weken vrijwel elk huis van een blanke behangen met  waarschuwingsborden van beveiligingsfirma’s. In het donker met de wagen rijden wordt afgeraden. Grote plakkaten langs de autosnelwegen met de boodschap: “Danger Zone; do NOT get out of the car” geven je niet echt een lekker gevoel. In Johannesburg verbleven we in Melville, toch wel een betere buitenwijk van de stad. Van onze slaapplek naar het dichtst bijgelegen restaurant was het vier blokken lopen. Dat kon perfect na zonsondergang want op iedere, jawel iedere, hoek van de straat stond een privé-beveiligingsagent. Voor zij die nog een business idee zoeken: ik denk dat er in Zuid-Afrika in de privé bewaking wel wat te doen valt. Dit terzijde.

Mensen willen veiligheid. Boeren lopen met een pistool in de broeksriem rond. Beveiligingsagenten worden ingeschakeld, prikkeldraad gespannen rond huizen, camera’s geplaatst. Allemaal pleisters op de wonde, als je ’t mij vraagt. De kiem van het probleem zit ergens anders. Onder de zwarte bevolking in Zuid-Afrika heerst een werkloosheidsgraad van 27%. Jawel, meer dan 1 op 4 zit zonder inkomen. In Soweto (de township bij Johannesburg) alleen al wonen naar schatting 2.5 miljoen mensen, waaronder een groot pak onder golfplaten. Dáár zit het probleem natuurlijk.

Als de overheid dus zijn huiswerk goed doet en een deftige root cause analyse uitvoert, dan weet ze dat ze het probleem bij de wortel moet aanpakken. Zorg voor welvaart, creëer jobs, ga voor goede huisvesting, en het veiligheidsprobleem lost zichzelf (voor een groot stuk) op.

Het was een mooi voorbeeld van hoe je acties kan nemen tegen de symptomen van een probleem (security agenten, camera’s, prikkeldraad), of hoe je via een oorzakenanalyse tot de kern van de zaak komt, en acties definieert die vermijden dat een probleem escaleert.

Net zo in een kwaliteitssysteem. Neem de tijd om na te denken over de oorzaak van een probleem, en richt daar je pijlen op. Beter dát dan in het wilde weg maatregelen te treffen die de gevolgen ervan bestrijden. Het laatste zal je in the end bovendien veel meer geld kosten. Root cause analyse kan je overal gebruiken, of het nu klantenklachten zijn, interne non-conformiteiten, of afwijkingen geformuleerd door een auditor.

Afhankelijk van de problematiek zijn er uiteraard meerdere methodes beschikbaar om deze analyse uit te voeren.

Contacteer me voor betere root cause analyses

Lees zeker ook eens de boeiende biografie van Nelson Mandela!

Comments
  • Alexander

    ik heb jouw artikel met veel interesse gelezen, en je hebt overschot van gelijk. Symptoombestrijding een universeel probleem en je vindt het overal…

    je slaat altijd spijkers met koppen!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *