BRC Food Safety issue 9: de nieuwigheden

Zoals je misschien weet, is het doel van BRC om in augustus de definitieve versie 9 van diens standaard voor producenten van levensmiddelen te publiceren. Audits tegen versie 9 zijn voorzien vanaf 1 februari 2023, wat je dus enigzins tijd geeft om je voor te bereiden.

Een draft versie is al online beschikbaar, maar let op, want meestal durft er wel nog eens het één en ander te wijzigen in de definitieve publicatie. In grote lijnen zie ik in de draft versie alvast:

Waarom versie 9?

Food Safety Culture is verder uitgewerkt, m.a.w. wat verwacht BRC nu concreet van je?

Meer aandacht voor de validatie van CCPs, CPs en alle mogelijke wijzigingen met een impact op het HACCP plan (zij die bij mij al HACCP training hebben gevolgd, weten dat ook ik daar de nodige aandacht aan geef)

Meer verduidelijking rond “outsourced processing” oftewel uitbestede processen (blijft dus toch wel een punt waar BRC ook mee worstelt)

Gedetailleerd nieuw hoofdstuk rond “Equipment” alsook het beheer van X-ray toestellen.

Een nieuw hoofdstuk getiteld “Animal Primary Conversion”, m.a.w. enkel bestemd voor bvb. slachthuizen en visverwerkers.

Als je handelsgoederen in je scope wil opnemen, zijn de eisen aangescherpt aangaande HACCP

Uiteraard zijn er nog vele kleinere aanpassingen links en rechts. Maar, nogmaals, ik wacht liever de finale versie af, vooraleer hier uitspraken over te doen.

Ik zal zeker in-house en online opleidingen BRC issue 9 in mekaar steken, en je hiervan tijdig op de hoogte brengen.

Ben je nu al geïnteresseerd in dergelijke BRC Food Safety versie 9 trainingen, laat dan hier je gegevens achter.

Alexander Platteeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *