Eerlijk is eerlijk: ik had niet verwacht deze post nog dit jaar te moeten schrijven. Beter nog: ik had niet verwacht deze post OOIT nog te schrijven. Ik had me voorgenomen om als afsluiter van 2022 nog 1 nieuwsbrief rond te sturen rond wetgevende wijzigingen in de food wereld, maar toen verscheen in de namiddag van 9 december plots dit bericht via de mail van IFS zelve:
“As you may have heard, GFSI has publicly announced today, without explanation, that the IFS GFSI benchmark is suspended for three months.”
Nou, ik had er alvast nog niet van gehoord, en ik merk op Linkedin, waarop ik het bericht postte, velen met mij ook niet.
Wat is hier aan de hand?
Even wat duiding: IFS is het oorspronkelijk initiatief van de Duitse en Franse (food) retail om garanties te krijgen omtrent voedselveiligheid van de private label levensmiddelen die in hun rekken belanden. Met meer dan 26000 uitgereikte certificaten per jaar is IFS toch wel een major speler in de wereld van voedselveiligheidscertificatie. De Global Food Safety Initiative ofte GFSI is de mondiale club van grote spelers in de levensmiddelensector, zowel retailers als producenten e.a., die alle verschillende voedselveiligheid standaarden tegen het licht houden (benchmarken) en hieruit destilleren welke standaarden voldoen aan de door hen gestelde verwachtingen. Zo zijn BRCgs, IFS en FSSC 22000 de grootste schema’s die hieraan beantwoorden.
Als nu dus IFS, met meer dan 26000 uitgereikte certificaten wereldwijd, plotseling die erkenning verliest, betekent dat toch wel wat. Dat zijn dus 26000 bedrijven die zich plots afvragen of ze wel nog mogen leveren aan hun retail klanten. Welnu, zo’n vaart zal het voorlopig niet lopen want die zou een bevoorradingsprobleem van jewelste veroorzaken. Op dit moment stelt GFSI in zijn FAQ’s (die je hier kan raadplegen) dat reeds uitgereikte IFS certificaten blijven gelden.
Maar wat dan met degene wiens IFS audit in de komende 3 maanden valt?
Da’s andere koek. Je krijgt wel een IFS certificaat, maar dit certificaat is eigenlijk niet GFSI goedgekeurd! Hetzelfde geldt ook voor je leveranciers: je hebt mogelijks in je procedure staan dat al je leveranciers een GFSI-goedgekeurd food safety certificaat moeten kunnen voorleggen…
Ook ik heb hierop geen antwoord.
Maar wat ik vooral mis in het ganse verhaal, is de reden WAAROM IFS zijn status bij GFSI verliest. Met geen woord wordt daarover gerept. Het zou bvb. kunnen dat het geschil niets te maken heeft met de inhoud van de standaarden zelf. Ja, dat het scheef zit tussen IFS en GFSI is duidelijk. IFS vermeldt al dat ze het dossier in handen van hun advocaten hebben gegeven.
De komende dagen, en waarschijnlijk weken, zal zich een juridisch spel ontrollen waarvan ik zeer benieuwd ben naar de uitkomst.
Eén ding is zeker: ik volg dit verder op de voet, en hou je op de hoogte!
O ja, net deze week nog herhaalde IFS diens voornemen om versie 8 van de IFS norm voor producenten te publiceren begin 2023, en ook eventjes alle andere standaarden (dus IFS Broker, IFS Logistics e.a.) te herzien in de loop van 2023. Benieuwd of dat nog volgens schema zal verlopen.
Alexander Platteeuw