FSSC 22000 lost versie 6 op de mensheid

Met veel tamtam wordt dezer dagen versie 6 gepromoot. Ik zie op de socials webinars verschijnen, opleidingen, hele cursussen, etc. Kortom: de hele rimram. Alsof er iets belangrijks is gebeurd…

Ik volg niet volledig.

Als ik een beetje dieper in de materie duik, en ik versie 6 naast diens voorganger versie 5.1 leg, dan moet ik toch concluderen dat de nieuwste worp een mager beestje is. Ik vraag mij hardop af of een nieuwe versie wel all the fuzz waard is. Tiens, ik hoor mezelf hier in herhaling vallen, want enkele weken geleden had ik exact hetzelfde gevoel bij de nieuwe versie 8 van IFS Food.

Nu goed, versie 6 is er (sinds 1 april 2023) en is verplicht te hanteren bij audits vanaf 01/04/24. Ruimschoots de tijd om je systeem aan te vullen dus.

In een notedop de veranderingen in versie 6:

  • Het item Quality sluipt binnen in de norm, onder de vorm van het hoofdstuk Quality Control. Op zich was de FSSC 22000 standaard, zo geeft de naam toch zelf aan, een standaard voor VOEDSELVEILIGHEID. Niet meer zo dus. Dit toont duidelijk aan hoe FSSC 22000 zich plooit naar de GFSI lijn. Retailers houden er nogal van om al hun eisen onder de noemer “quality” te steken, zodat een leverancier compliance moet kunnen aantonen bij een GFSI standaard. Ik herinner mij de begindagen van FSSC 22000, waarbij ze de ISO lijn volgden, en een duidelijk statement tégen diezelfde retail-driven standaarden (BRC, IFS) wilden vormen. De tijden kunnen duidelijk veranderen…
  • Verstrengde eisen op vlak van allergenen management, contaminatie door vreemde voorwerpen, en links en rechts verduidelijkingen rond claims, etikettering, food defense en food fraud.
  • De manier waarop je nieuwe installaties valideert en vrijgeeft, na gesprekken met EHEDG, zijn “nieuw”. Toevallig hebben deze eisen in versie 9 van BRC hun entree gedaan.
  • De review van je environmental monitoring programma is een nieuwe eis.
  • Om de benaming van de standaard nog eens helemaal onderuit te halen: het aspect “sustainability” wordt opgenomen in eisen rond voedselverspilling. Je wordt nu verplicht om doelstellingen op dat vlak te definiëren.
  • Traders / brokers kunnen zich voortaan ook laten certificeren tegen FSSC 22000.

 

Wat is je volgende stap?

Is de FSSC 22000 daarmee een slechte standaard? Zeker niet! Ik blijf het een “mooie” norm vinden, met de nodige bewegingsvrijheid voor bedrijven. Alleen vind ik de leuze “schoenmaker, blijf bij je leest” meer en meer in de vergetelheid geraken. Duurzaamheid, quality control, … allemaal nobele principes, en zeker belangrijk in de food wereld, maar laat die zaken over aan andere standaarden.

Ben je zelf reeds FSSC 22000 versie 5.1 gecertificeerd, of wil je je ooit laten certificeren tegen de FSSC 22000 norm? Ik kan je daarbij helpen, en wel op volgende manieren:

1. Ik coach je 1-op-1 richting “auditwaardig bedrijf”, tijdens coachingssessies bij jou op bedrijf. Hierbij evalueer ik je bestaande systeem, waarbij ik de goede procedures optimaal wens te behouden, en ik geef je aan wat er bijkomend moet opgezet worden aan systemen, procedures, instructies, registraties. Selecteer je activiteit hier.

2. Ik geef je een in-house opleiding (online of fysiek ter plaatse) over de nieuwigheden in de FSSC 22000 norm versie 6.

3. Ik leer je de standaard van A tot Z kennen tijdens een in-house opleiding van 1 dag.

Ik wil een in-house FSSC 22000 training

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *