De meest gegeven minors bij BRCGS versie 9 audits (voor food producenten)

BRCGS Food Safety

BRCGS gaf een tijdje geleden een webinar waarin zij de vaakst gegeven non-conformiteiten bij audits tegen versie 9 toelichtten. Het was een vrij teleurstellende presentatie, vond ik persoonlijk, gezien het TYPE van de uitgedeelde non-conformiteiten. Zij gaven de top 5 mee, en wat bleek daaruit? Welnu, eenzelfde conclusie als ik al in een eerdere blogpost maakte: alle 5 de NC ‘s komen uit hoofdstuk 4, en hebben te maken met de binnenkant van de fabriek. Ik verklaar mij nader: dit zijn non-conformiteiten die ik normaal gezien niet bij audits verwacht maar eerder bij een inspectie…

Ik som ze even voor je op:

4.11.1 de hygiënische toestand van de infrastructuur en machines

4.9. 1.1 het beheer van chemicaliën op de vloer

4.6.2 het ontwerp en constructie van machines

4.4. de muren die niet proper genoeg zijn…

4. 4.8 de toestand van de deuren… Geeuw

Ben je nog wakker?

Je ziet het duidelijk: auditoren zijn inspecteurs geworden: als dit de meest voorkomende types gebreken zijn in BRCGS gecertificeerde bedrijven, dan is de voedingsindustrie goed bezig, want dat zijn zaken die makkelijk op te lossen zijn (en in mijn ogen ook wel voor een groot stuk te wijten aan onaangekondigde bezoeken).

Theorie vs praktijk

Ik lees niks over gebreken in systemen, laat staan over borging van voedselveiligheidsparameters. Validatie, iemand? Nochtans, volgens mijn ervaring valt daar wel het een en ander nog bij te spijkeren.

Als ik auditoren zie vallen over het feit dat er in de personeelsgang een kast (op slot) staat, en daarin staat een bus autowax, waarbij vervolgens de vraag komt om de technische specificatie daarvan te tonen, dan vraag ik me af waar we mee bezig zijn.

Als ik auditoren zie vallen over het feit dat de CEO de BRCGS Position Statements niet kent (dat zijn die bijkomende interpretaties bij specifieke normeisen), dan moet ik even in mijn wang knijpen.

Als ik auditoren bij een bedrijf van 15 mensen (met amper een klacht, een gestroomlijnd proces, en een fabrieksvloer om van te eten) een non-conformiteit zie geven over het feit dat er geen gedegen Food Safety Culture Plan zwart op wit op papier staat, tja…

Hoe zit het bij jou? Wat zijn jouw ervaringen met de recentste audits? Krijg je soms ook het gevoel dat een auditor wat uitgekeken is op het auditeren? dat de toegevoegde waarde niet meer is wat ze ooit was?

Re-think audits

Ik weet het, ik blijf maar op dezelfde nagel kloppen, maar het is tijd om het begrip ”audit” te herdenken. Audits moeten opnieuw meerwaarde bieden. Audits moeten op een andere manier gebeuren. Het is tijd om met alle actoren rond de tafel te zitten, op mondiaal vlak welteverstaan, en eens een grondige reflectie te maken van de voorbije 20 jaar aan food safety audits. 20 jaar geleden moest een auditor de basis nog “uitleggen” aan een voedingsbedrijf. 20 jaar later ligt de lat hoger, ligt de klepel elders. Nochtans is de werkmethodiek bij een audit dezelfde gebleven. Ergens klopt er dus iets niet.

En wat er zeker ook niet helpt in dit verhaal, is de kostprijs van een audit. Een KMO’tje die € 8.000 per per jaar moet neertellen voor een doorlichting van zijn voedselveiligheids-“systeem” zonder veel meerwaarde, tja… dan kweek je audit moeheid natuurlijk. Ook daar valt eens over na te denken. Is dit commerciële model het meest geschikte om de voedselveiligheid bij bedrijven controleren? Ik stel maar de vraag…

De stok in het hoenderhok is geworpen. Wie raapt hem op?

Alexander Platteeuw

Comments
  • een goede analyse, Alexander. Tegenwoordig betaal je veel geld voor een papier aan de muur…
    En bij veel opmerkingen kan je je de vraag stellen wat de link is tussen de opmerking en de voedselveiligheid.
    Een van de mogelijke verklaringen is misschien de taal van de auditor. Een anderstalige auditor (wegens gebrek aan genoeg Nederlandstalige auditoren) die de procedures in het Nederlands moet begrijpen? Die zal sneller wat langer rondlopen en de zaken opsommen die je aangeeft. En ondertussen heb je zo geen enkele meerwaarde voor je systeem.
    Ik hoop met u mee dat dit verandert 🙂

    Gepost op 07 maart 2024 door Geert Clement
    Dat het auditeren niet mee geëvolueerd is met het niveau van de bedrijven is ook te wijten aan het enge keurslijf waarin auditoren moeten werken.
    Dat de audits soms meer weg hebben van inspecties hebben we ook te danken aan het FAVV waarbij auditverslagen soms heel grondig nagekeken worden en waar echt gezocht wordt of de auditor toch wel alles gezien heeft.
    Volgens mij kunnen audits vervangen worden door blitzbezoeken en ik ben er zeker van dat een ervaren auditor op minder dan een uur al lang weet welk vlees hij in de kuip heeft en perfect het kwaliteitssysteem kan inschatten zonder zich te verliezen in het nakijken van ettelijke rapporten van dingen die toch in orde zijn.

  • Alexander, ik raap graag de knuppel in het hoenderhok op en wil met jouw terechte boodschap hogerop naar de beroepsfederaties en ook de retailers. Bovenop deze “inspecties” van BRC komen alle Britse retailers met een zaklampje in de hand nog een keer elk op hun beurt langs om onze fabriek te inspecteren. Een borstelstrip aan een deur met dubbel sas is beetje versleten, er hangt een spinneweb aan de nooduitgangdeur achteraan het magazijn. Er ligt heel onderaan de inpakmachine nog een verdwaald brokje van een vorige gelijkaardige productie van een niet allergenen-product, er is geen registratie van een mes waarvan het snijblad vervangen werd,in het magazijn lag nog een restantje van een accident (beschadigde verpakking) tussen een voetsteun van het rek dat wekelijks gereinigd wordt. Na 30 audits inclusief verplaatsingskosten, hotelkosten, etc… heb ik al evenveel keren de CCP’s opgesomd en laten demonstreren, zijn de hygiëneregels al evenveel getoond, is het verslag van de MR al zoveel keren gelezen.

    Is het echt niet hoog tijd om de FSSC 22000 – wereldwijde norm te promoten en deze documentair te laten verlopen volgens de normale aangekondigde cyclus van 3 jaar met jaarlijks bezoek waarvan het gedeelte fabrieksinspectie onaangekondigd op 1 andere dag wordt vervolledigd. Dit in combinatie met ACS-audit ? Is het wel respectvol om per anderhalve maand onaangekondigd aan de deur te komen staan en onze nuttige tijd in beslag te nemen ? Trouwens in tijden van duurzaam ondernemen, ethisch handelen, welzijn op het werk, … is bovengenoemde ISO -norm perfect compatibel met alle andere zoals ISO 14001 , ISO 45000,…
    Dat zou pas efficiënt zijn en we worden er samen continu beter van !!

    Neem je de knuppel mee naar de beroepsfederatie of de autoriteiten ?

    Ik geef toe dat er bij mij en ik ben iet alleen een stilaan een beetje metaal- of beter auditmoeheid optreedt want trop is teveel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *