Dutch HACCP Standard stopt ermee. Wat nu?

Het Nederlandse HACCP certificatieschema zat al een aantal jaren op een dood spoor. Sinds deze standaard ervoor koos om zich niet aan te passen aan de eisen van de GFSI (Global Food Safety Initiative), werd deze standaard minder hoog ingeschat dan de concurrerende standaarden zoals BRC, IFS, en FSSC 22000 (die zich wél aanpasten). Dit betekende ook dat je met een HACCP-certificaat alleen bij retailers geen ingang meer vond.

Voor alle duidelijkheid: HACCP is een methodiek om een voedselveiligheidssysteem uit te bouwen. Dit blijft uiteraard bestaan! Al jarenlang is er begripsverwarring tussen deze methodologie en de Nederlandse HACCP standaard (wat dus nu gelukkig van de baan is).

Op vandaag kom je dergelijke certificaten hoofdzakelijk nog tegen in Nederland. In België is er welgeteld nog 1 bedrijf met een HACCP certificaat…

Wanneer?

Het stond in de sterren geschreven dat deze standaard ging verdwijnen. En nu is het dus zover. In België gooide Comeos Food (voorheen de Fedis Food genaamd) de handdoek al in de ring (deze norm stopt in 2018), maar in Nederland kiest men voor een uitdoofscenario. Gefaseerd zal de standaard dus stilletjesaan ophouden te bestaan. Om dan uiteindelijk tegen 1 januari 2021 volledig te stoppen. Dat wil zeggen: vanaf 1 januari 2021 zullen dergelijke Dutch HACCP certificaten van generlei waarde meer zijn.

Welke alternatieven?

Dus, heb je zelf een dergelijk certificaat aan jouw bedrijfsmuur hangen, of is één van jouw leveranciers gecertificeerd tegen deze norm, hoe vang je dit dan op?

Wel, vanuit de Nederlandse HACCP Standaard zelf wordt de FSSC 22000 Standaard naar voren geschoven, wat ik op zich geen slechte keuze vind. Het mag natuurlijk niet verbazen dat ook deze FSSC 22000 Standaard zijn roots in Nederland heeft, en dat de mensen achter beide standaarden gelinkt zijn.

Voor alle duidelijkheid: deze keuze is niet verplicht! Het lijkt me verstandig om te kiezen voor een GFSI approved certificaat (check mygfsi.com voor de goedgekeurde normen). Zo kies je voor een standaard die wereldwijd erkend is én die bij de top food safety certificaten behoren. Ben je echter te klein (of vind je van jezelf dat je te klein bent als organisatie), dan kan je nog altijd opteren voor een Global Markets schema. Lees: de light-versie van een volwaardig GFSI approved certificaat. Hierbij dient gezegd dat je als resultaat geen certificaat sensu stricto ontvangt, maar wel een zogenaamde “letter of confirmation”. Nu goed, what’s in a name?

Voor de leek: zo goed als alle GSFI schema’s bezitten een Global Markets Program: zowel BRC, IFS, als FSSC 22000 bieden de mogelijkheid aan kleinere bedrijven om in te stappen. Eisen op gebied van management commitment, interne audits, etc. vervallen. Voor meer info: check mijn Global Markets pagina. Ook al ben je geen producent, maar een logistiek bedrijf, of verpakkingsproducent, ja, ook dan kan je bij het Global Markets Program terecht.

En nu maar hopen dat de standaardeigenaren eventjes ophouden met nieuwtjes te spuien. Het is de laatste weken al welletjes geweest: zowel BRC als IFS kwamen met nieuwe versies, en nu dit.

Al valt het te betwijfelen of dit het eind betekent…

Wil je graag hulp bij het kiezen van het juiste certificaat voor jouw bedrijf?

Contacteer mij

Of wil je graag begeleid worden in het traject van een HACCP- of Comeos-certificaat naar Global Markets of andere schema’s?

Ja, ik wil info over dergelijke trajecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *