Retailer negeert wetgeving voedselveiligheid!

boerenprotesten leiden tot voedselonveiligheid bij supermarktketen - de wet wordt overtreden

Sinds kort worden we langs alle kanten geconfronteerd met de boeren die niet tevreden zijn. En terecht. De basis van ons voedselsysteem wordt door Europa op een amateuristische manier gestuurd, waardoor je als boer wel van héél goede wil moet zijn, wil je die stiel blijven volhouden. Reglementitis op z’n best, zo kennen we Europa.

Grenzen bepalen aan protest?

Ik steun dus de boer die geconfronteerd wordt met een steeds wisselend beleid, onduidelijkheid troef, en administratie om de bureaucratische mallemolen draaiende te houden.

Edoch… (lang geleden dat ik dat woord nog gebruikt heb): ik steun de boeren NIET die dagenlang de snelwegen lamleggen. Je mag van mij je ongenoegen uiten, maar uit dat dan tegen de instantie die aan de bron ervan ligt. Niet tegen de burger. Die kan hier letterlijk geen zak aan veranderen. Die zal dergelijke acties ook niet appreciëren. Ja, het is vervelend om 2 uur stil te staan op de autosnelweg, en wat lost dat op? Laat alsjeblief iedereen in de mogelijkheid om naar zijn/haar werk te rijden, zijn/haar job te laten uitvoeren. Niet tevreden? Er zijn andere personen die je kan gaan barricaderen..

Grote impact van de blokkades

En tot wat hebben deze blokkades geleid in de “marge”?

Welnu, door het bezetten van industrieterreinen, toegangen tot havens, etc. kwamen retailers zeer onlangs in de situatie dat hun rekken in de winkels dreigden leeg te geraken.

Dus wat deden bepaalde supermarktketens? Opdracht geven aan hun toeleveringsketens om koste wat kost ervoor te zorgen dat de levensmiddelen, gekoeld of niet gekoeld, tot aan de winkelpunten geraakten.

Jawel, je leest het goed: “Gekoeld of niet gekoeld”. Zo weet ik alvast van 1 retailer die in België onlangs zei tegen zijn logistieke partner: “Zaterdag moeten onze winkelschappen vol liggen. Do whatever is necessary.” Probleem was hierbij dat de gekoelde magazijnen geblokkeerd waren en gekoeld transport niet voorradig.

Gevolg: dan maar ongekoeld hé…

Als je dus de voorbije 10 dagen met opgeblazen of verzuurde producten in je koelkast geconfronteerd werd, tja, dan is dat de verantwoordelijkheid van de winkelketen waar je onlangs ging shoppen.

Een juiste balans tussen economie en gezondheid

Hoe wraakroepend is me dat, zeg? Die boer die een varken kweekt en dit vetmest zodat wij als consument een stukje vlees op ons bord krijgen, diezelfde boer zorgt er indirect voor dat datzelfde varkenslapje niet op een voedselveilige manier tot bij ons geraakt! Hoe wrang is dat? Dat is uiteraard niet de bedoeling van de landbouwers geweest in de eerste plaats, maar het is wel een gevolg van diens acties.

Zo zie je maar dat bepaalde schakels in de voedselketen dan toch beslissen om de economie te laten voorgaan op de volksgezondheid. Hoe komt het dat ik hierover niets lees in de krant? Hallo FAVV, iemand thuis?

Straf.

En zuur. Figuurlijk, maar ook letterlijk deze keer.

Alexander Platteeuw

Comments
  • Wat de boeren meemaken is om moedeloos van te worden. Ik ken weinig sectoren die zo gecontroleerd en gevolgd worden als de landbouw. Ze controle instellen rijden overal rond halen de meetlat uit, nemen foto’s, beboeten voor zaken waar soms niets aan gedaan kan worden. Ze zijn niet menselijk en de wetgeving is niet eenduidig. Dit terzijde, om toch te staven dat het zo niet meer verder kan! Ik denk dat de boeren vooral de mensen aan hun kant willen. Het besef willen oproepen dat als er minder boeren zijn, het niet meer vanzelfsprekend wordt om alles te vinden in de winkels. Belgische producten in de winkel zullen steeds minder te vinden zijn. Terwijl de druk van de supermarkten heel groot is om Belgisch product, voor een lage prijs, aan te bieden. Mensen hebben afgelopen dagen gezien dat de rekken leeg waren. De boeren hopen daarmee wellicht dat iedereen er eens bij stilstaat. Dat dat hun gedrag bij verkiezingen en hun mening over politiek kan veranderen. Dat naast de landbouw, ook de gewone burger waarde geeft aan onze belangrijkste basisbehoefte : voedsel.
    Wat u daar aanhaalt over die praktijken van de supermarkten, is verontrustend. Op heel veel productieplekken is de koude keten, een streng gecontroleerde CCP. Ze wilden voedselverspilling vermijden, maar hun beslissing is totaal onrechtvaardig tegenover de voedingsbedrijven die zich elke dag inzetten hiervoor, en hun verantwoordelijkheid moeten nemen als er iets misloopt. De kosten zullen ongetwijfeld hoog zijn voor de retail en logistieke sector. Maar dit is echt lachen met voedselveiligheid en de regels van de kwaliteitshandboeken waar elke leverancier moét aan voldoen voor de retail.

  • Eerlijke prijzen ? Minimumprijzen garanderen ? Kostprijsdragend ? Als je mij (ook werkzaam in de landbouwsector) morgen een minimumprijs garandeert die mijn kostprijs dekt zet ik overmorgen een bedrijf dat 10 maal zo groot is als het huidige.
    Dat werkt zo niet.
    Eén van de grootste problemen bij de prijsvorming is de veilingklok. Is het nog van deze tijd dat product, totaal afgewerkt, verpakt, klaar om te verkopen, het bedrijf verlaat en waarvan je de prijs niet kent ? Pas na de verkoop op de veilingklok weet je wat je gekregen (?) hebt en kan je de balans opmaken ? Komaan zeg, schaf a.u.b. zo spoedig mogelijk die veilingklok af en begin zelf je product te verkopen. Hou de veilingen als logistiek aanvoerpunt, dat werkt vandaag ook al prima.
    Wat betreft koeling : tja, onvergeeflijk. Microbiologisch niet verantwoord om dergelijke risico’s te nemen. Dit betreft ook geen geval van overmacht, maar een bewuste keuze om ver buiten de lijntjes te kleuren. Spijtig.
    En de boer ? Hij ploegde voort…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *