Ode aan het vlakke organigram

Organisational chart leads to a better food safety & quality culture

In de wondere wereld van bedrijfsorganisatie lijkt het organigram soms op een ingewikkelde tango: veel gedoe en niemand weet echt wie de leiding heeft. Maar wat als we die stijve dans eens zouden vervangen door een vrolijke polonaise?

De steile piramide

Stel je voor, een bedrijf met meer lagen dan een lasagne – beslissingen moeten langs meer niveaus dan een escaperoom ontsnappen. In de voedselindustrie is dat gewoon vragen om drama. Je kent ze wel: die ministeries van bedrijven waar niemand nog goed weet wie zijn of haar baas eigenlijk is. Een beslissing nemen durft niemand nog te doen, en schuift iedereen door naar een hoger trapje. O ja, vergaderen is in dergelijke bedrijfscultuur het motto. Hoe meer je vergadert, hoe belangrijker je bent (of toch denkt te zijn). Met een vlak organigram kan je dat bureaucratische circus vermijden en de besluitvorming soepeler laten verlopen dan een perfect gepureerde soep.

Dichtgeknepen in een zandloper

Niet veel beter is het zandlopermodel: te veel bazen, als een kippenhok zonder haan én onderaan weer te veel direct reports. Dat is vragen om een kakofonie van meningen en chaos, vooral als het gaat om voedselveiligheid. De middelste laag in dit model, denk aan de plant manager in een corporate structuur, moet strugglen om de druk van bovenaf aan te kunnen, maar tevens zorgen dat zijn / haar troepen zelf nog voldoende aandacht krijgen. Met een vlak organigram vermijd je deze warboel en geef je elke kip zijn eigen legbord – duidelijke verantwoordelijkheden zonder gefladder.

Voedselveiligheidscultuur, wat is dat? Dat is simpelweg het zetten van alle neuzen in dezelfde richting. Dat bereik je pas door een open communicatie te stimuleren en door duidelijkheid te verschaffen aan alle werknemers. In een organisatie met een vlak organigram staat iedereen op dezelfde dansvloer, zonder struikelende voeten of misplaatste pasjes. Open communicatie is de DJ die verzoeknummers aanneemt, waardoor werknemers vrijuit kunnen praten over verdachte wortels of ondeugende tomaten.

Dus laten we het organigramfeest naar een hoger niveau tillen, met minder lagen dan een tompouce en meer helderheid dan een schone keuken na de afwas. Een vlak organigram is niet alleen de juiste move voor efficiëntie, het is de polonaise van voedselveiligheid. Het is tijd om de organisatiedansvloer op te schudden!

Waar is dat feestje?

(delen van dit artikel werden met behulp van AI gegenereerd)

Ik wil meer voedselveiligheidscultuur tips
Comments
  • Dag Alexander,

    Interessant artikel al denk ik dat bij kmo’s er meestal wel een redelijk vlakke hierarchie is en dat dit kan leiden tot snelle beslissingen en besluiten.
    Een niet vermeld gevaar is de parallelle hierarchie waardoor een ‘onmisbare’ medewerkers gesteund/beschermd worden door enkele niveaus hoger en een aantal kwaliteitsregels met de voeten mogen treden wat uiteraard zorgt voor toxiciteit.

    groeten,

    Frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *