Er worden geregeld amendementen gepubliceerd op de zogenaamde PIM wetgeving (Plastic Implementation Measure), de EU Verordening 10/2011 die origineel op 14 januari 2011 werd goedgekeurd. Zo trad op 23 september 2020 het 15e amendement in werking. Dit is gepubliceerd onder de vorm van EU Verordening 2020/1245.
Waarom vertel ik je dit?
Testprotocol korstondig contact
Belangrijk om te weten is dat nieuwe testprotocols werden ingevoerd. Zo werd de OM0 ingevoerd: dit is een test gedurende 30 minuten bij 40°C om kortstondig contact met levensmiddelen te simuleren. Denk aan handschoenen, lepels, en ander keukengerei.
Metalen
Het aantal metalen in bijlage II aan EU Verordening 10/2011, de lijst van stoffen met restricties (SML of Specifieke Migratie Limiet), gaat van 9 naar 24. Voor zij die materialen uit PET gebruiken of maken: in dit 15e amendement verschenen ook eisen m.b.t. anorganische verbindingen zoals antimoon, wat een veelgebruikte katalysator is in het productieproces van PET.
PAA
Ook toegevoegd zijn de PAA’s (Primaire Aromatische Amines). Deze mogen niet aantoonbaar zijn (bij een grens van 0.002 mg/kg levensmiddel). PAA’s komen mogelijks in levensmiddelen terecht via contaminanten in kleurpigmenten via de bedrukking op je verpakking.
Herhaaldelijk gebruik
Als een contactoppervlak bestemd is om herhaaldelijk in contact te komen met levensmiddelen, dan moet de vereiste migratietesten 3x herhaald worden op hetzelfde monster. M.a.w.: een lepel voor de saus, een schepje voor de kruiden, een machine onderdeel, etc. De analysekosten voor de producent ervan gaan dus ook maal 3…
Dit zijn de belangrijkste wijzigingen. Wil je alle details kennen van deze 2020/1245 Verordening, evenals de 10/2011 Verordening?
Of… klinkt je dit allemaal als Chinees in de oren?
Heb je liever wat concrete, hands-on toelichting face-to-face bij deze food contact wetgeving?
Ik geef je graag gericht tekst en uitleg.
Ik wil mij verdiepen in contactmaterialen wetgeving
Alexander Platteeuw