FAVV scoort 1x en schiet 1x naast doel

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV

Afval sorteren

Laat ons maar beginnen bij het “silly news”: tot op heden kreeg je, als kleiner bedrijf actief in de voedselketen, toelating om tot 20kg per week aan “voormalige levensmiddelen” bij het gewoon huisvuil te zetten. Dat is nu ingetrokken. Je bent dus bakker en hebt 10kg afval van dierlijke oorsprong? Dan mag je nu naar Rendac bellen. Good luck. Ik denk niet dat Rendac daarvoor gaat uitrukken, en ten tweede, mochten ze dat al willen doen, dan gaan dat wel héél dure dierlijke bijproducten zijn.

Allemaal goed bedoeld, maar ik zie het in de praktijk al helemaal fout lopen. Wil de eerste operator die dit volgens de regels doet, zich melden bij mij aub?

De mededeling van het FAVV

Recyclage in contactmaterialen voor levensmiddelen verduidelijkt

Een veel beter schrijven van het Voedselagentschap is hun omzendbrief PCCB/S3/1805773 met meer tekst en uitleg omtrent de dramatisch ingewikkelde EU Verordening 2022/1616 die de wereld van de gerecycleerde contactmaterialen uit plastic onder de loupe neemt.

Ik bestudeerde eerder al over diezelfde Verordening 2022/1616 (ter vervanging van de EU Verordening 282/2008), en kwam tot de conclusie, samen met de rest van de plastic industrie trouwens, dat hier dringend meer toelichting rond nodig was. Een complex systeem van indeling van de verschillende actoren in de plastic toeleveringsketen, met een gereglementeerde communicatie tussen de verschillende schakels tot gevolg. Grote bedrijven aan het begin van de keten kaatsten eerder al de bal terug naar de overheid. “Wij doen hier voorlopig niet aan mee. Zolang er niet meer duidelijkheid is, kunnen wij hieromtrent niets attesteren.” Kreeg ik zelfs letterlijk te horen van een recycleerder. Daar sta je dan met je wetgeving, toch al van kracht sinds 10 oktober 2022.

Gevolg: tot op vandaag kijkt iedereen naar elkaar, en achter de schermen beweegt er veel, maar dan wel enkel bij de grote jongens. Als kleine garnaal heb je er het raden naar wat je nu juist allemaal moet implementeren om wettelijk in orde te zijn.

Leve Europa.

Nu heeft het FAVV toch een nobele poging ondernomen om duidelijkheid te scheppen. Het is te zeggen: simpel is de wetgeving er niet op geworden, en duidelijk is het nog altijd niet, maar het is toch een stap in de goede richting.

In ’t héél kort komt het hierop neer:

Ben je verwerker van recyclaat (en maak je hiervan een eindproduct, zeg maar een blister waarin koekjes zullen verpakt worden), dan moet je per lot grondstof Annex III.A van je grondstofleverancier ontvangen (met daarin alle gegevens over het recyclageproces, % recyclaat, etc.).

Ben je verpakker van levensmiddelen, dan moet je per aangeleverd lot van verpakkingsmateriaal Annex III.B van je leverancier ontvangen (met ongeveer dezelfde parameters als hierboven vermeld voor de schakel voor je).

Duidelijk? Ik raad je aan om deze omzendbrief een paar keer zéér grondig te lezen.

Geraak je er niet uit, geef me een seintje.

Ik wil coaching in food contact materialen

De volledige omzendbrief met betrekking tot de uitvoering van verordening (EU) 2022/1616 betreffende materialen en voorwerpen van gerecycleerde kunststof bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen (versie 1.0) kan je hieronder nalezen.

Omzendbrief FAVV mbt. gerecycleerde kunstof in contactmaterialen

Alexander Platteeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *