Gemiste kans: 16e amendement aan EU Verordening 10/2011

Op 11 juli 2023 werd de 16e wijziging van Verordening EU 10/2011 betreffende materialen en voorwerpen van kunststof die met levensmiddelen in aanraking komen, officieel gepubliceerd. Deze nieuwe EU Verordening, EU 2023/1442 genaamd, brengt wijzigingen aan in de lijst van toegestane stoffen in Bijlage I van EU 10/2011.

Vooral opvallend zijn de aanpassingen aan de Specific Migration Limit (SML) voor vijf veelvoorkomende ftalaten: DEHP, DBP, BBP, DiNP en DiDP. Zo wordt DEHP bijvoorbeeld verlaagd van 1,5 mg/kg naar slechts 0,6 mg/kg, terwijl DBP zakt van 0,3 mg/kg naar 0,12 mg/kg.

Daarnaast worden enkele stoffen volledig verwijderd, zoals salicylzuur, terwijl vijf nieuwe stoffen aan de lijst worden toegevoegd. Deze wijzigingen zijn van kracht geworden op 1 augustus 2023.

Belangrijk om te weten is dat er overgangsregelingen zijn voor producten die voor 1 februari 2025 voor het eerst op de markt zijn gebracht en aan de oude voorschriften voldoen. Producten die salicylzuur bevatten of bepaald houtmeel gebruiken, mogen na 1 februari 2025 alleen nog worden verkocht als er vóór 1 augustus 2024 een autorisatieverzoek is ingediend bij de bevoegde autoriteit.

Dé gemiste kans is natuurlijk dat er géén format voor de DoC (Declaration of Compliance) is gekomen met dit 16e amendement. Dit was nochtans vooraf zo aangekondigd.

Nog even voortploeteren dus…

Kort samengevat: zorg dat je jezelf als producent FCM (food contact materials) tijdig in orde stelt met dit amendement, en zorg dat je als afnemer van FCM’s de nodige updates van je DoC’s ontvangt.

Hulp nodig in Food Contact Materials compliance?

Boek een in-house opleiding Food Contact Materialen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *