Filip tekent KB metalen contactmaterialen

Heb je naar de Zwaarste Lijst op Studio Brussel geluisterd onlangs? De jaarlijkse hitparade van metal- en ander zwaar in-de-ochtend-op-de-maag-liggende muziek? Amai, 666 nummers pokkeherrie van de bovenste plank, zeg! Een mens voelt er zich weer even jong bij…

Maar goed, ik ben niet meer zo jong, maar ik hou wel nog van een stevig nummertje “metaal”.

Is het dan toeval dan onze goede vriend Filip in Laken onlangs het nieuwe KB tekende waarin bepaald wordt wat de vereisten zijn voor materialen uit metaal en legeringen in contact met levensmiddelen?

Nu komt er een beeld bij me op waarbij Filip en Mathilde wild headbangend naar de Zwaarste Lijst aan het luisteren zijn. Ahum.

Ik dwaal af. Terug naar de les: op 17 februari verscheen dit KB in het Staatsblad.

Metaal en legeringen wettelijk bepaald

Om meteen met het goede nieuws te beginnen: het KB vermeldt dat indien een contactmateriaal uit metaal of legering al goedgekeurd is in een andere EU lidstaat of Turkije, dat dit KB dan niet geldt, m.u.v. de verplichte DoC, ofte Declaration of Compliance, of Verklaring van Overeenstemming. Je hoeft dus niet onmiddellijk al je leveranciers van aluminium schaaltjes, inox werkbladen, machines, etc. achter de veren te zitten.

Want, let wel, het KB is al van kracht sinds 25 maart 2021. Zo vermeld ik graag dat “Tweedehandsproducten die opnieuw in de handel gebracht worden na de inwerkintreding van het koninklijk besluit moeten voldoen aan dit KB…”

Je bent dus gewaarschuwd…

Wat zijn metalen contactmaterialen?

Jazeker, dit KB beschrijft wat metalen en legeringen zijn: niet alleen verpakkingsmaterialen zoals aluminiumfolie vallen onder deze wetgeving, maar ook allerlei keukengerei, je koffiezetapparaat, maar ook machines in de voedingsindustrie. Iedere speler in de productie van levensmiddelen heeft ettelijke kg’s inox in huis, zoveel is zeker.

Per metaal zijn er zogenaamde SVL’s vastgelegd (specifieke vrijgave limieten), die dienen getoetst te worden via testen, zij het in contact met een specifiek levensmiddel (een koffiezetapparaat hoef je enkel te testen met koffie, tiens), of een simulant (indien het materiaal met meerdere soorten levensmiddelen in contact komt).

Ook zijn de testmethodes vastgelegd. Meer bepaald worden deze toegelicht (in detail!) in het Richtsnoer bij het bewuste KB. In dit lijvig document staat bijvoorbeeld de berekeningsmethode om te bepalen hoeveel oppervlak je nu eigenlijk in beschouwing moet nemen als zijnde “contact”oppervlak. Ook maakt men een onderscheid in testen tussen materialen die 1x of veelvuldig met een levensmiddel in contact komen.

Let op: bij dit alles mag je ook niet vergeten dat, naast de EU Verordening 1935/2004 inzake Food Contact Materials, de EU Verordening 2023/2006 met bepalingen omtrent de GMPs bij de productie van deze Food Contact Materials, ook nog altijd het Belgisch KB van 11 mei 1992 geldt!

Ik zei het al: de Richtsnoeren zijn lijvig. Er is nog véél meer te vertellen over deze materie.

Zit je met vragen over de Food Contact Materials en verpakkingsmaterialen in jouw bedrijf? Weet je niet goed hoe je de uiterst gediversifieerde verklaringen van je leveranciers moet beoordelen?

Goed nieuws: ik heb een opleiding Food Contact Materials in mijn aanbod. Afhankelijk van jouw type materialen stel ik een op-maat samengestelde opleiding samen, enkel voor jouw bedrijf. Online of in-house.

Ja, ik wil ons team bijscholen met een opleiding Food Contact Materials

Misschien wil je liever concreet advies over deze contactmaterialen in jouw productie of handelsactiviteiten? Kan ook natuurlijk. Ik geef je graag persoonlijk advies omtrent de wettelijke bepalingen in deze complexe materie.

Ja, ik wil gericht Food Contact Materials advies

Alexander Platteeuw

Comments
  • Dag Alexander,
    Geldt dit volgens jou ook voor RVS? Strikt genomen is dit immers ook een legering.
    Enig idee hoe auditors hiermee op korte termijn mee omgaan?
    Bedankt voor uw deskundige toelichting,
    Johan

  • Dag Johan,

    Dit KB geldt ook voor RVS, jawel. Dit is expliciet opgenomen.

    Op de vraag hoe auditoren hier gaan mee omgaan, is het koffiedik kijken: ik vermoed dat ook zij met veel vragen gaan zitten… In wezen vallen alle aankopen na 25 maart 2021 van metalen contactmaterialen onder dit KB, met als opmerking dat, als een materiaal in een andere EU lidstaat is gefabriceerd, en daar goedgekeurd, er dan geen expliciete verwijzing naar het Belgische KB moet zijn. In principe zal het er dus op neer komen dat vooral de Belgische fabrikanten van roestvrij staal en aluminium verpakkingen de pineut zijn.

    Alexander

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *