Fouten in food contact materialen

Wist je dat…?

Er een nieuw KB is verschenen dat de bestaande Belgische wetgeving met betrekking tot ‘food contact’ wijzigt? Het is te zeggen: veel nieuws is er niet aan, maar het Koninklijk besluit heeft vooral tot doel om de bestaande nationale wetgeving aan te passen aan de Europese verordening 1935/2004. Het lijkt me het goede moment om nog eens op een rij te zetten wat je nu juist moet vragen van je verpakkingsproducent.

Alles begint (en eindigt!) bij de Verklaring van Overeenstemming, ofte Declaration of Conformity, de DoC. Hierop vult de producent in welke types levensmiddelen in contact mogen komen met de verpakking, en onder welke condities (tijd, temperatuur).

Als blijkt dat jouw gebruikstoepassingen daar niet mee overeenkomen (omdat je bijvoorbeeld je producten invriest), dan moet je de nodige info van je producent krijgen om de juiste bijkomende migratietesten te doen: verhouding oppervlakte/volume, eventuele chemische substanties waarvoor specifieke migratielimieten bestaan, etc.

Veel gemaakte fouten die ik bij bedrijven zie:

  • De DoC is onvolledig ingevuld
  • De DoC legt geen duidelijke link tussen het materiaal in kwestie en datgene gebruikt door de voedingsfabrikant
  • De verpakkingsleverancier geeft migratietesten door van diens grondstoffen
  • Het is onduidelijk uit de DoC op te maken of dit materiaal nu wel of niet geschikt is om met jouw specifieke levensmiddelen in contact te brengen

Wil je meer kennis opdoen in deze materie? Contacteer me.

Hier vind je alvast meer info:

Het nieuwe KB

FAVV webpagina over contactmaterialen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *