Franse supermarktketen wil NIET dat leverancier EU food labelling wetten toepast

Iedereen die actief is in de voedingsindustrie heeft de laatste maanden van 2014 gezweet en gevloekt op de FIC Verordening (Food Information for Consumers). Je weet wel, de veelbesproken en beruchte wet die een lawine aan aanpassingen heeft veroorzaakt in etiketten, voorgedrukte verpakkingen, enz.

Dé ultieme, wettelijk vastgelegde, deadline was 13 december 2014. Voor velen betekende dit een tasten in de portefeuille én een race tegen de klok. Gelukkig konden de meeste bedrijven (voor zover ik weet althans) een zucht van verlichting slaken daags nadien.

Dan is het toch op zijn minst stuitend te noemen dat er nog een Franse retailer blijkt te zijn die zijn toeleveranciers doodleuk durft op te leggen om deze wetgeving  NIET toe te passen! Bij meer dan 1 voedingsbedrijf heb ik mails gezien waarin de supermarktketen in kwestie expliciet eist om nog oude stocks van etiketten te gebruiken (tot juni 2015 in dit geval), en pas daarna over te schakelen op de FIC richtlijnen. Van dit oneerlijk geflirt met de wet word ik enorm boos.

En het strafste moet eigenlijk nog komen: onlangs kregen alle IFS auditoren, waaronder ikzelf, een officieel schrijven van IFS uit waarin stond dat geen zware tekortkomingen mochten gegeven worden aan producenten op het NIET toepassen van de FIC, indien dit zo was overeengekomen / gecommuniceerd / hoe-je-het-ook-noemt met de retailklant. Waar zijn we mee bezig?

Ter verduidelijking:  het IFS als organisatie is in origine samengesteld uit Franse en Duitse retailers. Die hebben de IFS Standaard in het leven geroepen om hun toeleveranciers de wet te laten respecteren. Niet respecteren = geen IFS certificaat. En nu vragen sommige van diezelfde  heerschappen om moedwillig de wet dus niet na te leven?! Ik kan er niet goed bij.

Ik heb nu weet van 1 retailer; mogelijks zijn er nog andere. Herken je dit of doet dit je denken aan andere, gelijkaardige feiten, breng me op de hoogte. Dit moet aan de kaak gesteld worden!

Zit je nog met vragen over de FIC wetgeving, contacteer me dan zeker voor meer info.

Alexander Platteeuw

Comments
  • Ik heb mij al altijd geeregerd aan het hanteren van retail specifieke kwaliteitssystemen. Maw IFS/BRC werd gereduceerd tot één vraag in een ellelange vragenlijst. De rest van de vereisten zijn dan varianten van Brc/ifs vereisten. Ik vroeg me toen echt af wat het nut nog was van Ifs en Brc kwalificatie. Nu gaat de arrogantie dus nog verder en wordt de wetgeving zelfs genegeerd. Het ergste vind ik de reactie van IFs om dit oogluikend toe te laten, want het ondermijnt hun standaard nog meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *