Zomer voorbij, maar voedselveiligheid blijft hot
De zomervakantie zit er op. De zomer zelf hopelijk nog niet! Ik hoop dat je genoten hebt van de voorbije periode, dat je nieuwe dingen mocht ontdekken, veel buiten mocht zijn, ontspannen bent, en met volle goesting er weer in vliegt (’t Lijkt of ik tegen mezelf bezig ben!).
Mooi zo.
Wat heb ik voor je in petto deze keer?
Podcast tijd: Angelie Jansen over FSSC 22000 versie 6
Eerst en vooral is er de podcast. Jazeker, we gaan door. We trappen af met niemand minder dan Angelie Jansen van FSSC 22000. Angelie is Integrity Program Assessor verbonden aan FSSC 22000, en kent dus van binnenuit de organisatie achter deze norm. Een boeiend gesprek alweer is het geworden. Over de rol van de GFSI, de (ijdele?) hoop tot integratie met BRC en IFS, het waarom achter bepaalde nieuwe eisen in versie 6 van de norm, en nog een pak nuttige tips voor jou als auditee (nu hoor je het dus niet van mij, maar van FSSC zelve, als dat niet mooi is!).
Better FoodSafe Than Sorry 2.0: internationaal en Engelstalig
De volgend episode van Better FoodSafe Than Sorry is al ingeblikt, en dat wordt voor de eerste keer een Engelstalige aflevering. Jawel, we spreiden onze vleugels buiten de Benelux. Ik kon een onderzoeker binnen de Europese Commissie strikken deze keer. Over wat hij specifieks te vertellen heeft, en wie hij/zij juist is verklap ik nog niet. Daarvoor moet je je maar abonneren op mijn podcast show.
Trouwens, ik zoek altijd interessante mensen om in mijn studio eens langs te komen voor een babbel over een aspect binnen de wondere wereld van voedselveiligheidsbeheersing. Misschien heb je een interessante case om te delen? Misschien wil je wel eens vertellen waar jouw tijd zoals in kruipt? Of heb je recent een frappante ervaring achter de rug tijdens een audit? Kom het vertellen! Ik wil jouw verhaal horen, en ik niet alleen, zo leren mij de reacties die ik krijg op mijn podcast.
Maar het is niet allemaal plezant geweest de voorbije zomer…
Zo vielen er op eigen bodem enkele doden te betreuren na een STEC besmetting in een aantal Belgische woonzorgcentra, kortelings na 2 Listeria sterfgevallen in Frankrijk gelinkt aan Franse kazen. 2x in het 7 uur journaal, 2x vraagt de consument zich af hoe dit mogelijk is. Al die andere gevallen komen niet of zelden in het nieuws. Zo gaat dat met “nieuws”. Maar goed, het is een goede wake up call voor het brede publiek om toch even stil te staan bij voedselveiligheid. Als ik zie op tuinfeesten en barbecues rondom mij hoe weinig men zich daar soms van bewust is…
Er is nog een lange weg te gaan op vlak van bewustwording bij de consument.
De industrie van zijn kant wordt geconfronteerd met de module omgevingsmonitoring voor pathogenen, de GM04, waarbij het FAVV op 16 juli een eerste versie van de FAQ verspreidde. Ik zou bijna zeggen: dat werd tijd.
GM04 FAQ: wat jij als voedingsbedrijf moet weten
Wat leert deze FAQ rond de generieke module GM04 ons?
- Het niet voldoen hieraan kan aanleiding geven tot een Major non-conformiteit bij Autocontrolegids audits.
 - De soms zeer hoge aantallen staalnames die beschreven staan kunnen afgezwakt worden op basis van de situatie ter plaats. Jammer genoeg worden geen concrete cijfers gegeven.
 - Enkele verduidelijkingen in specifieke gevallen zoals gecombineerde risicoprofielen binnen bepaalde zones van de fabriek
 
Alexander Platteeuw
Categorieën
- Allergenen 5
 - Audit 55
 - BRC 25
 - Crisis 23
 - etikettering 9
 - FAVV 38
 - Food Contact Materials 10
 - Food defense 4
 - Food safety culture 20
 - FSSC 22000 10
 - IFS 20
 - Integrity 12
 - Kwaliteitsverantwoordelijke 34
 - Quality management 48
 - Uncategorized 6
 - voedselfraude 11
 - Voedselveiligheid 98
 
							
							
							
							
							

