Help, ik zit zonder water

“7 op de 10 ondernemers vrezen mogelijk watertekort” las ik in het juni nummer van Voka Topics. Je hebt het vast en zeker ook in de pers gelezen: door de aanhoudende droogte in België dreigt er een watertekort deze zomer.

Nochtans, ik herinner mij een artikel van enige tijd geleden waarin stond dat elke dag in België zo maar liefst 180 miljoen liter water door lekken verloren gaan (bron VRT). In september 2017 verscheen het bericht dat in Brussel elke dag bijna 24 miljoen liter water spoorloos verdwijnt (bron Bruzz)! Hallucinante cijfers, als je het mij vraagt. Misschien (en hopelijk) is de situatie ondertussen verbeterd, want ik frons dan toch mijn wenkbrauwen bij de huidige alarmerende berichten dat we allemaal water moeten gaan sparen.

Voedselveilig water

Als voedingsbedrijf is water een absoluut noodzakelijke grondstof. Je gebruikt het niet alleen in je recepturen, je draait de kraan ook open om te reinigen, mensen moeten hun handen kunnen wassen op gepaste tijden, en ga zo maar door. En dan spreek ik naast de aspecten van voedselveiligheid nog niet over veiligheidsinstallaties die draaien op water zoals koelsystemen, sprinklers, et cetera.

Wist je trouwens dat Vlaanderen en Brussel het met de kleinste voorraad aan water van de OESO moeten stellen? Spanje, Frankrijk, Griekenland: die staan er verdorie beter voor dan wij! In datzelfde Voka artikel las ik dat 9 op de 10 ondernemers nog geen droogterisico-analyse van hun bedrijf uitgevoerd hebben, laat staan een noodplan hebben opgesteld. Welnu, ik denk dat het dringend tijd is om dit te doen. Herinner je je de berichten over de afschakeling van elektriciteit in de winterperiode? In dat kader was (en is) het een vereiste van het FAVV om een noodplan voor dergelijke situaties bij de hand te hebben.

Crisisplan

Hetzelfde staat je dus nu te doen in het kader van water. Stel je dus de vraag: waarvoor gebruik ik allemaal water? Is dit putwater of is dit leidingwater? Hoe ga ik mijn processen nog optimaal laten draaien bij de aankondiging dat op dag X, tijdstip Y het water zal afgesloten worden? Met andere woorden, zijn er alternatieve bronnen die ik op dat moment kan gebruiken? Vang je bijvoorbeeld regenwater op? Kan je deze leiding aansluiten op je leidingwaternet? Is er ook een circuit van grondwater aanwezig? En maakt jouw waterzuivering opnieuw water voor intern gebruik?

Let echter op: van zodra je water gebruikt om te reinigen, handen te wassen, of als receptuurgrondstof, dan moet het water beantwoorden aan de eisen van drinkwater (conform wetgeving van het FAVV).

Als het antwoord neerkomt op het stilleggen van de fabriek, dan is het tijd voor volgende bedenking: wat bij de heropstart? Het is niet omdat de kranen plots opengezet worden, dat de eerste druppels  van drinkbare kwaliteit zijn. Stilstaand water, lege leidingen,…: allemaal nefast voor de voedselveiligheid. Laat het water in je buizen dus genoeg circuleren alvorens het te gebruiken. Stel je zeker ook de vraag hoe het met technische installaties zit. Betrek de technische dienst dus bij het heropstarten van je koelsysteem, je stoominstallatie, je reinigingsinstallatie,… En, neem zeker genoeg stalen! Dit zal de eerste vraag zijn van het FAVV als ze nadien langskomen. Kan je bewijzen dat het water na een dergelijke stilstand opnieuw veilig was om te gebruiken?

We staan dus voor een groot pak uit uitdagingen. Voorspellingen zijn er genoeg om te stellen dat het alleen maar erger zal worden in de toekomst. Gelukkig tonen cijfers aan dat tussen 2000 en 2016 het totale waterverbruik in België in de industrie al gereduceerd is met 10%. Je gaat dus hopelijk vandaag al zeer bewust om met water in je productieproces, maar sluit verdere inspanningen zeker niet uit.

Wil je hulp bij je waternoodplan? Contacteer me zeker.

Hulp bij watertekort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *