Hoe zit het nu met die medische attesten?

Ik krijg recentelijk veel vragen over de verplichting aangaande medische attesten voor het personeel in de voedingssector. De reden is simpel: op 3 augustus jl. stuurde het FAVV een schrijven rond m.b.t. een wijziging in het KB van 13 juli 2014, meer bepaald over medische attesten.

Feit is dat de verplichting tot 3-jaarlijkse medische attestatie van operatoren die met (onbewerkt) voedsel in aanraking komen, vervallen is. Deze intrekking zat er al een tijdje aan te komen, maar is nu eindelijk een feit. En eerlijk gezegd, de meerwaarde van zo’n medisch onderzoek naar voedselveiligheid toe is mij altijd ontgaan.

Hoe valt dit nu te rijmen met de GFSI eisen (BRC, IFS, FSSC 22000)?

Geen probleem. Deze standaarden eisen niet dat het personeel met vaste frequentie onderzocht wordt. Wél is het zo dat je als bedrijf moet waken over de gezondheid van je personeel. Maar dit hoeft dus niet via een medisch attest te zijn (in Nederland bijvoorbeeld bestaat dergelijk attest sowieso niet).

Tip: vraag je mensen bij aanwerving om een medische vragenlijst in te vullen. Je kan dit dan bijvoorbeeld 3-jaarlijks hernieuwen. Het is ook een goed idee om iemand na langdurige afwezigheid dit opnieuw te laten invullen. En uiteraard bestaat de verplichting van je personeel om te komen melden wanneer zij een medische aandoening hebben die een effect op de voedselveiligheid kan hebben.

Ja, maar wat met onze klanten buiten de EU?

Als jouw klanten niet de specifieke eis stellen i.v.m. medische attesten, dan kan je deze dus laten vallen. Zit medische attestatie als eis in je exportbundel vervat, tja, dan valt er niet aan te ontkomen.

En wat met Welzijn op het Werk?

Het KB van 13 juli 2014 doet enkel een uitspraak over voedselveiligheid. Pas dus op: mensen die zware lasten tillen, heftruckchauffeurs, etc. kunnen / zullen dus mogelijks nog een medisch attest nodig hebben, los van food safety redenen.

Tip: check dus eerst met HRM en Preventie voor wie je het medisch onderzoek kan laten vallen, en voor wie niet.

Nog vragen hierover? Contacteer mij gerust.

Ik heb vragen over de medische attesten

Comments
  • Beste Alexander,
    Wat met de privacywetgeving indien we een medische vragenlijst laten invullen?
    Hoor graag je mening.
    Met vriendelijke groeten,
    Ilse

  • Dag Ilse,

    Goede vraag. Het hangt vooral af van welke vragen je juist stelt. Zo mag je bijvoorbeeld in België niet vragen naar erfelijke aandoeningen. Nu denk ik niet dat je als voedingsbedrijf daarin geïnteresseerd bent. Sowieso zou ik op de medische vragenlijst een clausule vermelden waarin je stelt wie de vragenlijsten gaat beheren, en dat de vragenlijsten niet aan derden worden doorgespeeld. Check ook eens met HR / preventie adviseur in dat kader.

    Alexander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *