IFS is er hard ingevlogen dit jaar: sinds 15 januari is opnieuw een certificatie instelling geschorst voor 3 maanden. Het gaat over Certiquality in Italië. Niet direct actief op de Belgische markt, maar toch nuttig om even stil te staan bij hoe IFS tot dergelijk besluit komt.
Sinds enkele jaren heeft IFS het Integrity Program. Hiermee willen zij waken over de kwaliteit van de uitgereikte certificaten. Want de certificaten worden uitgereikt door zo’n 110 certificatie-instellingen (samen 1150 auditoren), die overal ter wereld dezelfde interpretaties zouden moeten maken. Ik zeg “zouden”, want daar wringt inderdaad het schoentje. Er zijn certificatie-instellingen waar je bij wijze van spreken je certificaat “koopt”, en andere waar je toch best eerst stevig je mouwen opstroopt vooraleer de audit begint. Dergelijke verschillen vallen ook IFS op natuurlijk. Dat kan dus een reden zijn om een onderzoek in te stellen.
Maar -veel gevaarlijker- zijn de klachten van de retailers. Als een retailer bij het versturen van een klacht aan diens producent meteen IFS in cc zet, tja, dan weet je dat er vragen gaan gesteld worden. Meteen de tweede reden waarom IFS op pad trekt.
De gevolgen van een IFS “investigation” kunnen gaan van intrekking van de uitgereikte certificaten tot schorsing van de auditor, en dus ook schorsing van het certificatiebureau. Je zal maar net je audit achter de rug hebben bij Certiquality, om dan te horen te krijgen dat je geen certificaat kan krijgen. Slik.
Onderhoud dus zeker een goede relatie met je retail-klant, en kies een auditbureau uit waar je vertrouwen in hebt.