Listeria analyses op gortdroge levensmiddelen

Niet zo lang geleden voerde ik een audit uit voor  een klant van mij: die had namelijk net een bedrijfje gekocht. De vraag kwam dus om het kwaliteits- en voedselveiligheidssysteem van de nieuwe partner in kwestie eens grondig door te lichten, en de hiaten naar boven te halen. De gap-analyse, zeg maar.

En dat er hiaten waren, zoveel werd al snel duidelijk. Jammer natuurlijk, want mijn klant kocht het bedrijf in de wetenschap dat ze hun zaakje wel mooi voor elkaar hadden.

Klinkt misschien bekend in de oren? Het is namelijk niet de eerste keer dat een overnemer een mooi verhaal krijgt opgespeld, waarbij dan na de deal blijkt dat het kaartenhuisje niet té veel wind mag vangen, zoniet….

Zó erg was het nu ook weer niet: voedselveiligheid werd niet met de voeten getreden. Oef. Geen Major NC’s. Geen personeel dat morde omwille van “nieuwe bazen, nieuwe wetten”. In tegendeel: de mensen in het bedrijf waren gemotiveerd om er iets van te maken. Ik merkte tijdens de interviews een groot eergevoel om daar te mogen werken.

Dat eergevoel bleek dan weer een probleem toen ik in het QA en voedselveiligheidssysteem begon te duiken zoals het opgezet was door een extern consultancy bureau. Niet te geloven wat ik daar allemaal aantrof: 4x/jaar microbiologische analyses op Listeria monocytogenes, terwijl de geproduceerde producten een aw-waarde (de wateractiviteit) van nog geen 0.6 hadden. Op de vraag waarom ze dit deden, kwam het verontschuldigende antwoord “omdat wij dat moesten doen van onze consultant”. Noot: Listeria groeit niet uit bij een aw-waarde lager dan 0.92. Zinloos dus om Listeria te zoeken bij deze producten.

In de allergenenprocedure werd er beschreven hoe er een principe van scheiding in tijd werd gehanteerd, en hoe er duidelijke regels waren om kruiscontaminatie te vermijden. Alleen… was de gehele productie allergenenvrij!!! Een typisch voorbeeld van copy-paste werk. Een ook eentje van onvoldoende kritisch zijn t.o.v. jezelf.

Consultancy = toegevoegde waarde

Let op: het was een groot consultancy bureau die dit HACCP-systeem had opgezet, en die dit ook meerdere keren per jaar kwam “auditeren”. Je vraagt je af wat die juist kwamen doen al die tijd.

Broek verslijten en facturen schrijven?

Komt je bekend voor?

Ben jij al leveranciers gaan auditeren waarbij hetzelfde gevoel je bekroop?

Krijg je weleens een consultancy bureau aan de lijn waarbij je je afvraagt of ze al eens de binnenkant van een (voedings)bedrijf gezien hebben?

Stielbedervers zijn er in alle sectoren. Jammer, maar zo is het nu eenmaal. Sommigen ruiken geld, en hopla, ze bombarderen zichzelf tot consultant.

Wat te denken van diezelfde “consulent” die 1x per maand langs kwam voor interne audits in een kleine KMO met een volwaardig food safety management systeem…. Het proces en bedrijf in acht nemende leken mij een 4-tal interne audits daar voldoende.

Maar, het goede nieuws is het kan ook anders!

Ik heb zo’n 20 jaar de tijd gehad in de voedingswereld om een pakket aan diensten samen te stellen waar ik in geloof. Diensten waarbij ik weet dat mijn kennis een toegevoegde waarde betekent voor jouw bedrijf. Advies waar je ook echt iets mee bent.

Mag ik je, niet zonder enige trots, vertellen dat al mijn coaching-trajecten tot op heden geleid hebben tot een geslaagde certificatie-audit?

Jamaarrrr… wat gaat mij dat allemaal kosten? Bekijk het eens langs deze kant: ofwel heb je een consultant die 4x per jaar langs komt en waar je geen bal aan hebt, ofwel kom ik 2x per jaar langs en krijg je een pak bruikbare tips en acties mee naar huis. Aan jou de keus. Misschien kan je genieten van subsidies via mij?

Je gelooft me niet? Mijn klanten vertellen je waarom ze in mij geloven.

Nog niet overtuigd? Laat ons rond de (al of niet virtuele) tafel zitten en kijken tot welke hoogtes ik jouw voedselveiligheidsmanagementsysteem kan tillen.

Contaceer me

Alexander Platteeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *